Android applicatie in hartje Afrika

Wij zijn vijf studenten die zich, via Academics For Development (AFD) Leuven, momenteel in de provincie Copperbelt in Zambia bevinden. AFD is een studentenorganisatie die focust op de mogelijkheid sociale impact te creëren in landen over de hele wereld wereld. In Ibenga strijken we neer voor zeven weken om te proberen die impact te realiseren. Maar waar gaat die impact nu eigenlijk over? Wel, de “Kamutamba kiosk-android applicatie”!

In Ibenga bevindt zich het St. Theresa’s Missie Hospitaal dat de enige vorm van medische verzorging vormt voor een gebied van 200 000 mensen. Hoewel dit indrukwekkend klinkt, zijn de financiële middelen schaars. De overheid financiert de medische kosten van de patiënten maar dat laat geen plaats voor alle bijkomende logistieke uitgaven. Als gevolg moest men op zoek naar bijkomende inkomsten en die vond men bij de oprichting van de Income Generating Activities (IGA’s). Deze bestaan momenteel uit een gastenverblijf, restaurant, landbouw- met kippenproject en een kiosk. Het is deze laatste waarvoor we allemaal samen naar het hartje van Afrika zijn afgezakt.

Kamutamba

Wat ons leidt tot de fameuze “Kamutamba kiosk-android applicatie”. Wat is deze rare aaneenstrengeling van woorden?

Kamutamba betekent ‘Kom en zie’ in de lokale taal, het Bemba.

Kamutamba betekent ‘Kom en zie’ in de lokale taal, het Bemba. Het is de naam van het gastenverblijf en het werd ook aan ons projectteam toegedragen. De uitspraak is algemeen bekend in de streek en het ziekenhuis kan dankzij deze IGA van gestage inkomsten genieten.

Nu dan dat tweede al iets bekendere woord. De kiosk is een andere IGA en heeft veel potentieel voor een goede inkomstenstroom met een erg gunstige locatie. Toch wordt er boekhoudinggewijs weinig informatie bijgehouden. Sinds een jaar -dankzij het vorige Kamutamba team- wordt er papiergewijs boekhouding bijgehouden. Hoewel ze niet honderd procent correct is, helpt ze ons al een heel eind op weg met inzichten voor het management.

Android applicatie

Maar wat heeft dat laatste deel dan met de voorgaande woorden te maken? Hoewel het papieren boekhoudsysteem veel nieuwe inzichten heeft gebracht, is het helaas wat omslachtig en tijdsintensief. De werknemers gebruiken het niet graag en als gevolg zijn de gegevens dus niet altijd correct. Omdat boekhouding belangrijk is, kwam er bijgevolg de vraag naar een gebruiksvriendelijker en meer geautomatiseerd systeem. Zie hier onze eerste AFD Android Applicatie voor de boekhouding van de kiosk!

We snappen dat er heel wat controverse bestaat rond elektronica in het Afrikaanse continent en werden er dan ook al vaak op aangesproken.

Toch geloven we dat dit de volgende logische stap is. We focussen daarom enorm op duurzaamheid en de lokale wensen. Een van de belangrijkste aspecten van onze applicatie is dat ze nog niet af was bij vertrek, maar volledig aangepast werd aan de suggesties en feedback van de mensen hier. Bovendien voorzien we powerbanks en cases, leunen we op betrouwbare lokale partners en zal de app ter plaatse door een IT’er worden opgevolgd.

We hebben nog twee weekjes te gaan en geven nog het beste van onszelf!

Meer informatie is altijd te vinden op de website van AFD, onze blog en onze Facebookpagina.

Shalenipo, natotella!

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift