Friends of the Earth International en andere NGO’s niet meer welkom in het Bella Center

Helaas is er een vervolg op het stukje dat ik gisteren gepost hebt: toen de Friends of the Earth International delegatie, waar ik deel van uitmaak, gisterenmorgen na een uur aanschuiven toekwam aan het Bella Center, om er als officiële waarnemers de laatste 3 dagen van de klimaatconferentie te volgen, werd ons verteld dat onze pasjes niet meer geldig waren.
Nochtans hadden we naast de officiële VN-pasjes ook de speciale reservepasjes in ons bezit. Toen we ze inscanden verscheen onverwachts een rood licht op het computerscherm en dus niet het gebruikelijke groene signaal die voor ons de voorbije dagen de deuren had geopend.
We waren allemaal verrast, omdat niet alleen onze delegatie, maar ook enkele andere NGO’s (Tck Tck Tck, Germanwatch en Avaaz) de toegang tot de onderhandelingen was ontzegd. Terwijl Nnimmo Bassey, onze Nigeriaanse voorzitter, bij Yvo de Boer, de uitvoerend secretaris van het Klimaatverdrag, om uitleg ging vragen, zijn wij met zo’n honderd Friends of the Earth delegatieleden gaan neerzitten, tussen de veiligheidscontrole en de computers, als teken van ongenoegen en onbegrip van wat er gaande was.
Het antwoord van Yvo de Boer luidde als volgt: “Jullie aanwezigheid vormt een bedreiging voor de veiligheid van de ministers. Het Bella Center heeft maar een capaciteit van 15 000 mensen, terwijl hier vandaag 45 000 mensen naar binnen willen. We moeten dus ergens een limiet plaatsen. Als jullie dus niet vriendelijk zijn tegen ons, zullen wij ook niet meer langer vriendelijk zijn tegen jullie”.
Het is dan wel begrijpelijk dat het Bella Center een dergelijke toestroom observatoren niet aankan, de uitsluiting van een voltallige delegatie, terwijl andere NGO’s geen toegangsproblemen hadden, is echter volledig illegitiem en ligt niet in de lijn van de democratische principes van de VN. De waarnemers van Friends of the Earth International vertegenwoordigen miljoenen mensen van over de hele wereld en kwamen naar Kopenhagen om druk te oefenen voor een eerlijk, bindend en ambitieus akkoord gebaseerd op klimaatrechtvaardigheid.
Ik vraag me dus af wie hier een bedreiging vormt. Zijn wij een bedreiging voor de veiligheid van de ministers? Of ligt het gevaar in de ontransparante werkwijze van het secretariaat van het Klimaatverdrag, die een aantal NGO’s zomaar buitenzet en de pers verbiedt interviews van ons af te nemen terwijl wij vreedzaam neerzaten in afwachting van een antwoord van Yvo de Boer? Laat ons trouwens duidelijk zijn dat het hier niet om een lucratieve selectie ging: onze badges flikkerden rood toen ze gescand werden. Er was dus al eerder beslist dat wij niet binnen mochten.
De legitimiteit van dit proces staat dus in vraag. Er wordt gespeeld met het welzijn van de mensen, de toekomst van de planeet, het voortbestaan van de biodiversiteit en ecosystemen, en de hele toekomst. Vandaag kregen slechts 1000 leden van de civil society toegang tot het Bella Center (waarvan slechts een beperkt aantal NGO’s, de rest zijn bedrijfsafgevaardigden en onderzoekers), en morgen wordt dit cijfer nog teruggebracht naar 90. De toekomst van onze planeet ligt de volgende twee dagen dus in handen van ministers die de details van de dossiers niet kennen.
Maar laten we positief blijven, in twee dagen kan veel gebeuren. In Kyoto en Bali zijn de grote doorbraken ook op het laatste nippertje gebeurd. We zullen blijven hopen en zien. Maar dan wel van achter de grote schermen in het centrum van Kopenhagen. De tijd in het Bella Center is voor ons voorbij.  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2832   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift