Naomi Klein reikt de Ziedende Zeemeermin Prijs uit

Naomi Klein, de gerenommeerde Canadese journaliste, columniste, en auteur voor de New York Times en van de internationale bestseller ‘De Shockdoctrine’, heeft dinsdag de Ziedende Zeemeermin Prijs 2009 uitgereikt. Als winnaar kwam de biotechnologie-reus Monsanto uit de bus. Het bedrijf ging met 37% van de stemmen aan de haal. Oliegigant Shell won de tweede prijs (18%) en het American Petroleum Institute (14%) belandde op de derde plaats.
Tienduizend mensen hadden hun stem uitgebracht voor de Ziedende Zeemeermin Prijs, dat genoemd werd naar de beroemde zeemeermin van de stad Kopenhagen, die razend is op bedrijven die lobbywerk verrichten om maatregelen tegen de klimaatverandering tegen te houden. Monsanto werd genomineerd omdat het bedrijft lobbyt om koolstofkredieten te verkrijgen voor hun RoudupReady gewassen, die geteeld worden om er biobrandstoffen van te maken.
RoundupReady soja moet niet beploegd worden omdat het zwaar besproeid kan worden met onkruidverdelgers. Als velden niet beploegd worden, blijft dan wel meer koolstofdioxide in de grond achter, maar de weide verspreiding van soja monoculturen in Latijns-Amerika veroorzaakt ontbossing, verplicht veel mensen te verhuizen, en zorgt ervoor dat enorme hoeveelheden giftige onkruidverdelgers worden gebruikt.
Verder helpt de Ronde Tafel van Verantwoorde Soja (RTR), waarbij Monsanto aangesloten is, met de promotie van de belangen van het bedrijf door GMO soja te promoten als “verantwoord”, en wil Monsanto dat GMO soja gefinancierd wordt door het Mechanisme voor Schone Ontwikkeling. Het hoogste schavot is hier dus meer dan terecht! 
Paul de Clerk van Friends of the Earth International, een van de organisatoren van de Ziedende Zeemeermin Prijs, zegt: “Duizenden individuen hebben uit woede op Monsanto gestemd, omdat deze landbouwvorm  een immense schade aan het milieu teweegbrengt. Het mag niet toegelaten worden dat grote bedrijven actie tegen de klimaatverandering tegenwerken en hun eigenbelangen voorop stellen.
Alle mogelijke kanshebbers op de Ziedende Zeemeermin Prijs hebben gelobbyd om hun eigen winsten te beschermen en doeltreffende actie om de klimaatverandering aan te pakken tegengehouden. Regeringen moeten stoppen met het luisteren naar deze stemmen. Ze moeten kiezen voor echte oplossingen voor de klimaatcrisis.”
De vijf genomineerden die helaas geen prijs in de wacht sleepten waren de American Coalition for Clean Coal Electricity, de European Chemical Lobby (Cefic), de International Air Transport Association (IATA9, de International Emissions Trading Association (IETA) en Sasol. De Ziedende Zeemeermin Prijs werd georganiseerd door Attac Denemarken, Corporate Europe Observatory, Focus on the Global South, Friends of the Earth International, Oil Change International en Spinwatch. Meer details over de nominaties zijn te vinden op www.angrymermaid.org.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift