Massaal protest in Buenos Aires: Argentijnse vrouwen zijn “machismo” kotsbeu

Op 8 maart, de Internationale Dag van de Vrouw, protesteerden vrouwen over de hele wereld tegen hun voortdurende discriminatie, misbruik en uitbuiting. Ook in Argentinië gingen duizenden vrouwen de straat op en gaven ze uiting van hun ongenoegen: ‘We zijn het beu.’

In Latijns-Amerika begon in Argentinië ‘Ni Una Menos’ [Niet Één Minder, de bekende organisatie gericht op geweld tegen vrouwen] samen met vele andere sociale bewegingen en ngo’s deze oproep te verspreiden over het gehele land en het continent.

Hun oproep tot staking is vergelijkbaar met die van vorig jaar op 19 oktober, toen duizenden vrouwen over het hele land protesteerden tegen de brutale moord op het jonge meisje Lucía Pérez. Hiermee maakten ze het sterke statement: ‘Als mijn leven niets waard is, produceer dan maar zonder mij’. Dit jaar heeft de organisatie gewerkt aan een betere coördinatie met werknemers en vakbonden om de staking nog wijder te verspreiden.

Waarom dit jaar een nieuwe staking? De organisatie promootte de staking als protest tegen de genderstereotypering, de economische uitbuiting van vrouwen en de blijvende loonkloof (27%) tussen mannen en vrouwen op vergelijkbare posities. Huishoudelijke taken worden vaak niet erkend als werk maar voegen wel ten minste 3 uur toe aan de dagelijkse werkdag van vrouwen.

© Maïte Karstanje

© Maïte Karstanje

© Maïte Karstanje

#WeZijnErNietAllemaal

De staking was ook een protest tegen het vele geweld tegen vrouwen dat het land blijft teisteren: Argentinië kende in de eerste 6 weken van 2017 al 57 vrouwenmoorden, wat betekent dat er elke 18 uur een femicide (moord op een vrouw) plaatsvond. In 2016 vond er in Argentinië elke 24 uur een femicide plaats. Met de hashtag #NoEstamosTodas [#WeZijnErNietAllemaal] herdenken zij alle slachtoffers wier stem gewelddadig ontnomen werden. Het was ook een protest tegen het institutioneel geweld tegen prostitutie en sekswerkers en de criminalisering van abortus.

De prijs van brood steeg met 83% tussen november 2015 en februari 2017.

Deze oproep moet ook bekeken worden in het licht van de algemene sociale onrust in Argentinië, dit groeit als gevolg van overheidsbezuinigingen, inflatie en de hierdoor toenemende verarming. De laatste tijd zijn de prijzen sterk gestegen waardoor het steeds moeilijker wordt om rond te komen voor veel Argentijnen, vooral de armere bevolking. Om een ​​voorbeeld te geven: de prijs van brood steeg met 83 procent tussen november 2015 en februari 2017.

Naast de hoge inflatie heeft president Macri bezuinigingen ingevoerd als gevolg van het begrotingstekort. Een bezuiniging die veel impact heeft op de Argentijnse bevolking isisie op de subsidies voor de nutsbedrijven (gas, water en licht). Om dit verlies te compenseren, lieten bedrijven hun prijzen weer stijgen. Dit heeft geleid tot problemen voor veel Argentijnen, die hun maandelijkse kosten aanzienlijk zagen stijgen.

Met het neoliberale beleid probeert Macri’s regering de economie van het land te herstellen en de schade van het economische beleid van de vorige president(en) op te vangen. Dit heeft geleid tot een toename van de spanningen, protesten en sociale onrust in het land.

© Maïte Karstanje

© Maïte Karstanje

© Maïte Karstanje

Bezuiniging op vrouwenrechten

Hoewel er wel wat vooruitgang is geboekt wat betreft het genderbeleid van Macri’s overheid, stelden ngo's ook heel wat tegenslagen en stagnatie vast. Recent publiceerde de overheid de begrotingskredieten van 2017. Hierin kwam naar voren dat 67 miljoen Argentijnse peso’s bezuinigd werd op het budget dat voordien toegekend was aan de Nationale Raad van Vrouwen en aan de implementatie van het Nationaal Actieplan tegen Geweld tegen Vrouwen (PNA). Een opmerkelijke beslissing met het oog op het eerder genoemde vele geweld en femicides. Pas nadat ngo’s dit opmerkten en de overheid onder druk begonnen te zetten, gaven zij toe dat dit een ‘vergissing’ was en dat zij de begroting zouden herstellen.

Het is moeilijk in te schatten hoe wijdverspreid de staking vanaf 12 uur ‘s middags was. Wel begonnen al vroeg in de middag groepen vrouwen zich te mobiliseren in het centrum van Buenos Aires. Het plein bij het Congres stroomde vol met zingende, roepende en muziek makende vrouwen.

‘Als je er aan één komt, kom je aan ons allemaal’, ‘feminisme is de enige weg naar vrijheid’, ‘mijn lijf, mijn beslissing’ en ‘een mooie vrouw is er een die strijdt’ zijn voorbeelden van de vele statements die vrouwen maakten tijdens het zingen of op hun posters.

Het was een mooi voorbeeld van de sterke eenheid tussen duizenden zeer diverse vrouwen die strijden voor hetzelfde doel.

© Maïte Karstanje

© Maïte Karstanje

© Maïte Karstanje

Razzia

Alhoewel de mars grotendeels vreedzaam en feestelijk verliep, eindigde de avond met oproer rondom Plaza de Mayo. Dit leidde tot een razzia door de politie om het gebied ´schoon te krijgen´ en een jacht op de demonstranten, waarbij de politie willekeurig vrouwen agressief behandelden en intimideerden. Onschuldige demonstranten werden met geweld en zonder uitleg gearresteerd, geslagen en urenlang vastgehouden.

‘8 maart is de eerste dag van ons nieuwe leven. Omdat onze wens ons mobiliseert. 2017 is het moment van onze revolutie.’

Deze gewelddadige onderdrukking van de politie is een terugkerend fenomeen in de Argentijnse machista samenleving waar de strijd tegen ‘micromachismos’ en het recht om zelf te beslissen over het eigen lichaam (of het nou om abortus plegen of topless zonnen gaat) nog onvoldoende sociale en institutionele steun kent.

Het aantal mensen dat deelnam aan de demonstratie in Buenos Aires wordt rond de 250.000 geschat, door deze massieve mobilisering wordt de Argentijnse staat en samenleving nog verder onder druk gezet met deze eis voor verandering. Zoals de organisatie mooi verwoordde: ‘8 maart is de eerste dag van ons nieuwe leven. Omdat onze wens ons mobiliseert, 2017 is het moment van onze revolutie’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.