De mensen in Juba lopen enorme risico’s

Christine Bimansha is  een Congolese arts. Zij is een van de ervaren medewerkers van Artsen Zonder Grenzen die noodhulp verlenen in Zuid-Sudan. Haar team biedt medische hulp aan vluchtelingen die op twee VN-basissen in de hoofdstad Juba verblijven. Zo’n 35.000 mensen hebben een veilig onderkomen voor het geweld gezocht op de terreinen  van UNMISS, de VN-vredestroepen in Zuid-Sudan.

“Ik werk nu met een mobiele hulppost in een kamp van UNMISS. Er zijn hier veel mensen, waarschijnlijk zo’n 15.000. Nog eens 20.000 anderen zitten op een ander terrein van UNMISS. De bevolkingsdichtheid is heel groot. Onze coördinator rekende uit dat die tien keer hoger ligt dan Mumbai.”

“Op dit moment is de situatie in Juba relatief rustig. We kunnen ons verplaatsen, ook al is er een avondklok. Maar veel mensen, vooral met een etnische Nuer-achtergrond, zijn te bang om naar buiten te gaan. Zeker de mannen – die komen het kamp bij de VN niet uit. Alleen vrouwen en kinderen lopen daar in en uit, overdag tenminste.”

Gebrek aan water en sanitair

“We hebben een hulppost opgezet in het kamp, met een ruimte om de ernstig zieke of gewonde patiënten te scheiden van de patiënten die minder dringend hulp nodig hebben. Er is een consultatieruimte, waar we met vier mensen werken, en een kleine observatieruimte met vier bedden, waar een verpleegkundige is. We houden elke dag zo’n 220 consultaties – vandaag waren het er 235. Op dit moment zien we veel mensen met uitdrogingsverschijnselen en diarree. Vandaag had de helft van onze patiënten diarree. Het is het grootste probleem in onze hulppost en in heel het kamp, en het komt door het gebrek aan hygiëne en sanitair.”

“Water en sanitair zijn sowieso het grootste probleem voor deze mensen. Ze kunnen geen zuiver water krijgen en er zijn niet genoeg latrines. Het weinige eten dat ze hebben, hebben ze van thuis meegebracht. Er wordt nu voedsel verdeeld, maar dat is niet genoeg voor alle vluchtelingen. Wie nog geld heeft, kan eten kopen, maar de anderen lijden honger.”

Risico op epidemieën

“Organisaties die verondersteld worden voor water te zorgen praten hierover en bestuderen de situatie. Maar de vluchtelingen zijn hier nu al twee weken en er is pas enkele dagen geleden begonnen met de installatie van latrines. Er zijn een paar kraantjes, maar tot enkele dagen geleden was dat water niet gezuiverd, en er is trouwens niet genoeg water. Het is niet voldoende, niet in kwaliteit en niet in kwantiteit. Als de situatie hier niet verbetert, dan zal het hier snel bergaf gaan.”

“Als er geen zuiver water is en er breekt cholera uit, dan wordt dat een gigantisch probleem. Hetzelfde geldt voor mazelen: een uitbraak zou heel moeilijk te stoppen op zo’n overbevolkte plek.”

Uitdroging en diarree

“Er zijn een aantal patiënten die me altijd bij zullen blijven. De eerste was een volwassen man, met heel zware diarree. Hij was een grote man, van 28, en hij was ernstig uitgedroogd. Zijn diarree was erg, het liep gewoon op grond, hij kon het niet controleren. Hij voelde zich zo beschaamd. Hij huilde bijna omdat hij het niet kon stoppen. Maar we konden hem behandelen en na een tijdje kon hij gelukkig weer naar huis.”

“Er was ook een klein meisje, een baby’tje van acht of negen maanden, helemaal lethargisch en bijna in coma door de uitdroging. Maar we vonden geen intraveneus infuus, dus drongen we er bij de moeder op aan om een rehydratatieoplossing rechtstreeks in de mond van haar baby te geven.  En na een half uur begon ze haar ogen open te doen! De moeder kon maar niet geloven dat de oplossing het leven van haar kindje gered had. Ze was verbaasd en dolgelukkig.”

Politiek geweld en spanningen

“Ik was in 2011 ook al in Zuid-Sudan voor Artsen Zonder Grenzen. Toen moesten we onze hulppost in Pibor sluiten nadat hij geplunderd was. Ik werk voor het noodhulpteam van Artsen Zonder Grenzen, dus ik kom vaak op plaatsen die onveilig zijn en waar een conflict wordt uitgevochten.”

“Het gaat niet goed in Zuid-Sudan. Bovenop het politieke geweld zijn er nog eens spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. Veel hulporganisaties hebben hun personeel teruggetrokken en hulpverlening opgeschort. Wij hebben onze gewone teams afgeslankt tot de allernoodzakelijkste functies, maar we hebben ook ervaren mensen naar hier gestuurd om onze noodhulp te organiseren. Deze mensen in Juba hebben meer dan ooit hulp nodig.”

Meer info over de noodhulp van Artsen Zonder Grenzen in Zuid-Sudan vindt je hier

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.