De winter tegemoet in Bulgarije

Het voorbije jaar kwamen in Bulgarije bijna 10.000 migranten en vluchtelingen aan, de meeste uit Syrië. De onverwachte toestroom stelt de Bulgaarse opvangcapaciteit en gezondheidszorg danig op de proef.

Nu de winter voor de deur staat, moeten er nog erg veel verbeteringen worden doorgevoerd. Terwijl de oorlog in Syrië aanhoudt en heel wat vluchtelingen maar moeilijk toegang krijgen tot Europa, zoeken almaar meer mensen hun toevlucht in Bulgarije. Artsen Zonder Grenzen trok naar de opvangcentra in de Bulgaarse hoofdstad Sofia en de geïmproviseerde vluchtelingenkampen in het zuiden van het land. Gezien de bijzonder schrijnende leefomstandigheden biedt de organisatie nu medische hulp in de kampen waar de mensen het ergst aan toe zijn. Carla Peruzzo, medisch coördinatrice van Artsen Zonder Grenzen in Bulgarije schetst een beeld van de situatie.

“De mensen leven in overbevolkte kampen en de bestaande faciliteiten zijn niet toereikend voor zo’n groot aantal migranten en vluchtelingen. Er is nog veel werk aan de winkel als voorbereiding op de winter die nu al in het land is. De gebouwen zijn oud en aan renovatie toe. Er zijn onvoldoende douches en toiletten. Warm water is een grote luxe en er zijn amper faciliteiten om te koken.

De Bulgaarse autoriteiten stellen alles in het werk om de renovatiewerken van de centra – in oude, afgedankte gebouwen – op tijd af te krijgen. In de mate van het mogelijke vervangen ze ook de tenten door containers waar de mensen in kunnen leven. Er moet echter nog heel veel gebeuren en gezien de beperkte beschikbare middelen belooft het een heuse uitdaging te worden. Bulgarije is immers geen welvarend land en dokters en verpleegkundigen worden er slecht betaald. Wie kan, werkt in zijn beperkte vrije tijd voor Artsen Zonder Grenzen.”

Overbevolking en gebrekkige hygiëne

“De overbevolkte centra en de beperkte hygiëne – waaronder een gebrek aan toiletten en douches – brengen ziekten, infecties aan de huid en ogen, en diarree met zich mee. We vrezen ook voor een hoog aantal zware longontstekingen zodra de vrieskou er is. De mensen hebben het erg moeilijk om hun persoonlijke hygiëne te onderhouden en er is nauwelijks verwarming. ’s Nachts zakt de temperatuur gemakkelijk meer dan 10 graden onder nul. We doen wat we kunnen om de omstandigheden te verbeteren en geven mensen raad over hoe ze in deze omstandigheden voor zichzelf kunnen zorgen.

Sommige patiënten hebben dan weer complexere noden. Zo kwam een 17-jarig meisje naar ons toe met een zeldzame hartaandoening. Enkel een harttransplantatie kan haar echt redden, maar daar kan Artsen Zonder Grenzen onmogelijk voor zorgen. Het is een bijzonder moeilijk geval. Momenteel neemt ze erg dure medicatie in. Die kan ze zelf niet betalen, dus krijgt ze die van ons. Maar in dit kamp maakt ze geen schijn van kans. We proberen nu haar medisch dossier in orde te krijgen en vragen de vluchtelingenorganisatie van de VN om haar als een erg kwetsbare persoon met specifieke noden te beschouwen.”

Psychologische steun nodig

“De situatie weegt ook bijzonder zwaar op de mensen. Ze kunnen best psychologische steun gebruiken. Ze zijn immers een oorlog ontvlucht en vrezen dat ze nooit meer naar huis kunnen terugkeren. Ze zijn alles kwijt. Mensen komen naar ons toe met klachten en smeken om hulp, hoewel ze fysiek in orde zijn. Vandaag nog kwam een vrouw tot drie keer toe bij ons met verschillende klachten. Uiteindelijk stortte ze gewoon in. De mensen zijn op zoek naar iemand die voor hen kan zorgen. Daarom vervoegt een psycholoog binnenkort ons team.

We zijn op het juiste moment naar Bulgarije gekomen. Gepaste medische verzorging voor iedereen in de kampen is van cruciaal belang. Ondanks de zware inspanningen van de Bulgaarse overheid om de leefomstandigheden te verbeteren, is er nog erg veel werk om een minimum aan comfort in de kampen te kunnen garanderen.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur