Bekvechten op topniveau in Maleisië

Dr M. uit felle kritiek op Najib Razak

De Maleisie premier Najib Razak ligt onder vuur. Er is veel kritiek op zijn leiderschap. Saillant detail: zijn grootste criticus is voormalig premier Mahathir Mohamad, die Najib Razak eerder openlijk steunde. 

  • CC BY 2.0 Firdaus Latif De huidige premier Najib Razak. CC BY 2.0 Firdaus Latif

Dr M., zoals Mahathir Mohamad in Maleisië vaak genoemd wordt, heeft al een tijdje problemen met de huidige premier Najib Razak. In april kwam hij met de uitspraak dat het Maleise volk hun leider niet meer zou vertrouwen.

Hij voorspelde dat de regering niet langer een meerderheid van de stemmen zou krijgen als Najib Razak aan zou blijven als leider.

Daarnaast begon Dr M. over frauduleuze zaken die zich af zouden spelen binnen onder andere het Ministerie van Financiën. Dat Ministerie is namelijk eigenaar van een bouwbedrijf. Daar zou onmetelijk veel geld in worden gestopt, ten koste van andere bedrijven en alleen voor eigen gewin.

Van vriend naar vijand

Mahathir Mohamad was premier van 1981 tot en met 2003. Onder zijn leiding maakte Maleisië een enorme economische groei door en werd het land snel gemoderniseerd. Dr M. heeft geniet nog steeds veel aanzien en heeft nog een grote politieke invloed.

Er vallen harde woorden over en weer.

Toen Najib Razak in 2009 aan de macht kwam, heeft Mohamad meerdere malen openlijk zijn steun betuigd.

Maar nu lijkt het tij gekeerd en zijn de twee in plaats van beste vrienden vijanden Racigeworden.

Er vallen harde woorden over en weer. Premier Razak heeft zich onder andere via zijn eigen blog verdedigt en noemt de beschuldigingen van Dr M. vals en onwaar. ‘Ik heb hem altijd gesteund’, laat hij weten. ‘Nu zegt hij dingen die niet kloppen.’

Nieuw vliegtuig

Toch bestaat er bij meerdere mensen twijfel over de huidige premier. Zo werd in maart bekend dat hij in december een nieuwe jet had gekocht. Hij haastte zich te zeggen dat het nieuwe vliegtuig slechts de oude zou vervangen, maar het kwaad was al geschiet. Want waarom werd dit dat niet eerder bekend gemaakt?

Racistisch

Dr M. heeft ook gezegd dat Maleisië onder de leiding van Razak meer en meer racistisch is geworden. Door een verwarrende combinatie van liberaal en Westers denken, gecombineerd met willekeurige restricties, hebben ervoor gezorgd dat er een grote kloof is ontstaan tussen de Maleise, Indische en Chinese bevolkingsgroepen, beweerde Mohamad.

Gister liet de premier zich ontvallen dat niemand hem mocht onderschatten. ‘Ik zal vechten om premier te blijven. Ik heb een vechtersmentaliteit’, waren zijn woorden. Wie van de twee er uiteindelijk aan het langste eind trekt? De tijd zal het leren… 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift