Berlijnse blog

Het Internationaal Vakverbond, in 2006 in Wenen boven de doopvont gehouden, geboren vanuit de twee vroegere internationale koepels (het IVVV en het WVA), bestaat inmiddels al 8 jaar. En is zo al aan zijn derde Congres toe, van 18 tot 23 april. Dit keer in Berlijn, in een splinternieuwe congres- en exporuimte, de City Cube. Daar ging vorige week ook al het Congres door van DGB, de Duitse vakbondskoepel. DGB nam daar afscheid van zijn voorzitter Michael Sommer, die op pensioen vertrekt. Sommer is tegelijk ook vicevoorzitter van het IVV, zodat de internationale werknemersgemeenschap hier tegelijk in Berlijn afscheid kan nemen van Sommer.

  • Foto Claude Lambrecht Openingsceremonie Congres IVVV in Berlijn Foto Claude Lambrecht

Het ACV is hier, tussen meer dan 1500 andere syndicalisten van over de hele wereld, opnieuw aanwezig met een sterke delegatie, met opvallend veel female power deze keer. 

Aanwezig voor het ACV: voorzitter Marc Leemans, erevoorzitter Luc Cortebeeck, Marie-Hélène Ska, algemeen secretaris, Ann Van Laer, nationaal secretaris, Pia Stalpaert van ACV-Voeding en Diensten,  Katrien Verwimp van ACV Transcom, Alfons De Potter van ACV Bie, Claude Lambrechts van CNE, Ilse Dielen van ACV-Antwerpen, Bernd Despineux van ACV VerviersPierre Ledecq van onze Franstalige jongerenafdeling, Stijn Sintubin en Véronique Rousseau van de dienst Internationale Betrekkingen, Chris Serroyen van de studiedienst en uw dienaar. Het IVV nodigde ook Willy Peirens, erevoorzitter ACV en erevoorzitter WVA (Wereldverbond van de Arbeid) en Willy Thys, ere-algemeen-secretaris van het WVA uit omwille van hun grote bijdrage tot het internationaal vakbondswerk.

Met korte blogberichten zal ik proberen u mee te nemen doorheen dit Congres en de boeiende wereld van het internationaal syndicalisme. Ik zal ook andere leden van de ACV delegatie uitnodigen om op deze blog verslag uit te brengen. Allemaal onder de vlag: Building Workers’ Power (bouwen aan de macht van de werknemers).  

Al maken we ook graag wat publiciteit voor de concurrentie. Meer informatie kan je ook vinden op de website van het Congres.  Alsook op Equal Times, een aantrekkelijke spin off van de website van het IVV.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2630   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur

  • Werknemersvoorzitter en vice-voorzitter van de IAO

    Luc Cortebeeck is werknemersvoorzitter en vice-voorzitter van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO/ILO), voorzitter van Wereldsolidariteit en adjunct-voorzitter van het Internationaal Vakverbo