De bibliothecaris van de favela's van Rio

Het verhaal van Otávio César Júnior begon toen hij een boek, ‘Don Gaston’, vond in een vuilnisbak. Op dat moment was hij acht jaar oud en gefascineerd door voetbal. Nu is hij wereldwijd bekend omdat hij, als een echte Don Quichote, lezen op de kaart zette in de gevaarlijkste favela’s van Rio De Janeiro, Brazilië.

  • © Otávio Junior's Bibliotheek Een valiesje vol boeken, dat is wat kinderen krijgen in Otávio's Bibliotheek. © Otávio Junior's Bibliotheek

De kleine Otávio vond na een voetbalmatch in de favela een boek in een bak vol speelgoed die in een vuilnisbak lag. Hij raakte geboeid door het boek en zou nooit meer stoppen met lezen. Maar afstand nemen van de favela’s zou hij ook nooit doen.

Hij kwam tot de vaststelling dat hij, net zoals veel slimme jongeren in slechte onderwijsinstellingen, afhaakte omdat hij andere interesses had en deze beter op zichzelf kon ontplooien.

Hij begon voornamelijk in de bibliotheken van Rio de Janeiro boeken te lezen, te bestuderen en droomde ooit zelf een boek te kunnen publiceren. Hij begon te schrijven aan een bundel kortverhalen, maar vond geen editor dus stapte hij zelf naar een drukkerij in de favela. Ze waren geïnteresseerd om hem te helpen en publiceerden voor hem de eerste honderd exemplaren.

Hij ging de verschillende boekenbeurzen af met zijn boek en kon hierdoor geld verzamelen om zijn droomproject te starten.

‘De Favela Leesclub’

Het project is een leesclub voor kinderen. Het begon eerst in de favela waar hij woonde: Favela Caracol. Hij begon voor te lezen voor zijn neefjes en nichtjes, maar omdat zijn opa niet tegen het lawaai kon in zijn tuin, moest hij ergens anders naartoe. Hij speelde echter al lang met het idee om iets te doen voor zijn gemeenschap dus ging hij voorlezen voor de kinderen in de Favela Alemão.

Deze favela staat bekend omdat het een erg gevaarlijke plaats is. Volgens Otávio is de oorzaak het gebrek aan mogelijkheden voor jongeren om zich te ontwikkelen. Hierdoor storten ze zich op de drugstrafiek omdat ze geen andere uitweg zien om uit te Favela te geraken. Op dat moment (2004) is Otávio zelf al terug begonnen met school, die hij deze keer zal afmaken.

Het probleem is echter dat hij geld nodig heeft om zijn project verder te zetten dus schrijft hij zich in voor een reality show.

Van hobby naar beroep

Hij wordt geselecteerd en moet op één maand tijd koorddanser worden, hij slaagt en wint het geld (6000 euro). Hiermee kan hij een computer, een printer en een fototoestel kopen, waarmee hij een blog kan beginnen ‘Ler é 10-Leia favela’. Hij geeft ook een deel aan zijn ouders en bouwt zijn eerste bibliotheek bij hem thuis in Favela Caracol, waar hij ook zelf gaat wonen.

De bedoeling is om met het geld ook bibliotheken te bouwen in Favela Alemão en Favela Penha. Meer specifiek opdat jongeren kunnen leren lezen en zich kunnen te goed doen aan de rijke Portugese litteratuur en non-fictie.

‘De Favela bibliotheken’

Er komt ook een bibliotheek in de ‘Favela Penha. In al deze bibliotheken worden boeken per dozijn uitgeleend met de hoop jongeren te inspireren. Er kwamen ook leeshoekjes en een bibliotheek in Favela Alemão.

In 2008 won hij een grote prijs voor mensen die het verschil maken. Hierdoor kon hij steeds meer boeken uitlenen aan jongeren. Ondertussen heeft hij 3000 boeken in zijn bibliotheken verspreid over verschillende favela’s en heeft hij 5000 jongeren en 1000 volwassenen bereikt met zijn project.

Hij heeft zijn passie voor lezen kunnen ombuigen naar een gemeenschapsproject in arme buurten. Hij is hierdoor ook zelf uit de armoede van de favela kunnen ontsnappen en heeft het drugspad kunnen mijden. Onlangs kreeg hij ‘de prijs van Moeder Theresa’ in Argentinië.

Bron: O Livreiro do Alemão - Otávio Júnior. Willemjan is fotograaf, bekijk zijn werk op www.willemjanvandenplasphotography.com.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur