Officiële start van het Internationaal Jaar van de Bossen

Eindelijk de grote dag vandaag. De officiële start van het Internationaal Jaar van de Bossen 2011. Hier in New York spreken we ondertussen over Bossen2011.

Voor deze gelegenheid verhuisde het VN Bossenforum (UNFF9) naar de indrukwekkende hal van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Joseph Deiss, voorzitter van de 65ste Algemene Vergadering van de VN, zat de ceremonie voor. Er stonden een reeks toespraken op het programma en een videoboodschap van de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-Moon. Rode draad doorheen de toespraken was de rol die bossen en natuurlijke ecosystemen spelen voor het voortbestaan van onze planeet en het welzijn van alle mensen. Er klonk een luide roep om de kansen van dit Internationale Jaar ten volle te benutten, en om de inspanningen verder te laten reiken dan alleen dit jaar.

Bossenforum

Prof. Wangari Maathai, VN ambassadeur voor de Vrede en 2004 laureaat van Nobelprijs voor de Vrede, riep in een bevlogen toespraak op tot een eerlijke verdeling van de opbrengsten van natuurlijke rijkdommen. Zij stelde dat het duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen ‘de moeder’ is van alle Millenniumdoelstellingen. Dit zijn doelstellingen die de staats- en regeringsleiders hebben aangenomen om duurzame ontwikkeling te bevorderen en armoede te bestrijden. ‘Wereldleiders die dit niet erkennen, leveren alleen lippendienst aan duurzame ontwikkeling’, stelde Maathai.

Een andere opmerkelijke passage kwam uit Rwanda. Stanislas Kamanzi, minister van leefmilieu en landbeheer, bracht namens president Paul Kagame de boodschap dat Rwanda start met een grootschalig programma van landschapsherstel door herbebossing. ‘Duurzaam beheer van ecosystemen zullen we inzetten voor de plattelandsontwikkeling. Een masterplan voor landgebruik is opgesteld met steun van verschillende internationale partners. In de uitvoering van het plan, zal betrokkenheid van de bevolking een belangrijk principe zijn. Het bevat uitdagende doelstellingen voor voedselveiligheid, duurzame energievoorziening, ontwikkeling gesteund op laag koolstofverbruik afkomstig uit fossiele energiebronnen, veilige watervoorziening en ontwikkeling van biodiversiteit’.

De bekende filmmaker en fotograaf Yann Arthus-Bertrand kwam zijn nieuwe project ‘forests’ voorstellen. Er is een kortfilm en een fotoboek beschikbaar voor iedereen, indrukwekkende posters zijn af te halen via de website van de stichting van Yann Arthus-Bertrand. Info is te vinden op www.goodplanet.org/forests.

 

Bossenforum Maar de hartenbreker was de 13-jarige Felix Finkbeiner uit Duitsland die zijn initiatief kwam voorstellen ‘Plant-for-the-Planet’. Na inspiratie door Wangari Maathai en haar 1 miljard bomen campagne, wil Felix nu dat de wereld gaat voor een ‘triljoen tree campaign’, of 150 bomen per mens op aarde. ‘Stop talking, start planting’ riep hij in de hal van de Algemene Vergadering. ‘Ook al besef ik dat ik maar een kleine mug ben, maar duizenden muggen kunnen ook een neushoorn van koers doen veranderen! Ik begrijp niet waarom er niet meer actie is om de natuur te redden!’

De boodschap van het Internationaal Jaar van de Bossen is duidelijk. 1,6 miljard mensen zijn afhankelijk van bossen voor hun dagelijks bestaan. Dat is bijna een kwart van de wereldbevolking. Bossen worden echter op grote schaal bedreigd. Bossen zijn essentieel voor al het leven op aarde. Ze voorzien in de dagelijkse levensbehoeften van miljoenen mensen. Ze gaan klimaatverandering tegen en dragen bij aan duurzame ontwikkeling. Bossen herbergen 80% van alle biodiversiteit op aarde. Bossen beslaan 31% van de totale landoppervlakte en slaan meer koolstof op dan de hoeveelheid die momenteel aanwezig is in de atmosfeer. Bossen leggen het broeikasgas CO2 vast in de vorm van hout, bladeren en wortels. Op die manier vormen bossen een enorme opslagplaats van koolstof en dragen ze bij aan klimaatregulatie. Als er bos wordt gekapt, komt er CO2 vrij. Ongeveer achttien procent van de mondiale CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door ontbossing. Het verminderen van ontbossing en herstellen van bos is daarom een logische manier om klimaatverandering tegen te gaan. Bossen bieden het snelste, meest kosteneffectieve middel om de wereldwijde uitstoot terug te dringen. Het halveren van deze emissie tussen 2010 en 2020 zou volgens schattingen 3,7 triljoen US dollar besparen.

Carl De Schepper werkt voor het Agentschap voor Natuur en Bos

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Van 24 januari tot 4 februari vindt het United Nations Forum on Forests plaats. Carl De Schepper van het Agentschap voor Natuur en Bos doet verslag vanuit New York.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.