Sneeuwstorm

Weerverlet vandaag. Of beter, sneeuwverlet. Een sneeuwstorm trok voorbij tijdens de nacht. En de gebouwen van de Verenigde Naties blijven dicht vandaag.

Het hing al een tijdje in de lucht. Maar uiteindelijk is het er toch uitgevallen. En veel. Zo’n 30 tot 40 cm in Manhatten, wat verderop voorbij de Hudson in New Jersey naar verluidt zelfs tot een halve meter in één nacht. Gevolg: verkeer ernstig verstoord en plaatselijk onmogelijk. Geen openbaar vervoer bovengronds. De metrolijnen naar de betaalbare woonwijken die soms bovengronds lopen, ook ernstig gestoord in de dienstregeling.

En toch was het deze morgen toch weer verwonderd kijken hoe het grommende monster ‘de stad’ zichzelf organiseert. De portiers en conciërges hebben een drukke nacht gehad of waren al vroeg in de weer. Nu weet ik dus wat die portiers bij nagenoeg alle grotere gebouwen te doen hebben. Sneeuwruimen! Ook de scholen waren dicht vandaag.

Maar geen sneeuwverlet voor de EU-collega’s. De EU vergaderde flink door, tot een stuk in de namiddag. We diepten de algemene standpunten uit ten opzichte van de posities van de andere groepen en landen. Ook over de interne werking van de leidende delegatie van de Europese Unie, diende een en ander grondig bijgesteld. De EU is een veelkoppig monster. Maar bereden en geleid door een ervaren hand, is het een krachtige machine. Andere delegaties kijken naar ons en stemmen hun posities op de onze af.

Maar staan niet alle 27 neuzen in dezelfde richting dan kan het ergste gebeuren. Dan gaan ofwel de 27 lidstaten openlijk hun eigen gang, of de EU zwijgt en ziet de onderhandelingstrein voorbij denderen. Niet dat we in deze dramatische toestand zaten, maar er waren signalen van ‘disfunctie’ te merken in de leidende EU-delegatie en die moesten worden weggewerkt. En dat vraagt wat tijd, en opnieuw veel praten. Onze eigen marathon, weet je nog? En ploeterend in de sneeuw, duurt die twee keer zo lang.

Ik hoop dat de weergoden het VN Bossenforum morgen gunstiger gezind zijn. Een verloren dag net voor het weekend kan een reeds eivol programma helemaal in de war sturen. In de planning was voorzien dat we morgen de eerste versie zouden krijgen van mogelijke eindbeslissingen voor de negende sessie van het Bossenforum. De landengroepen konden dan in het weekend de teksten herslijpen naar de eigen inzichten. Als de teksten pas zaterdagochtend beschikbaar zijn, dan gaat het hele weekend op in nalezen en coördineren met de EU-collega’s.

Carl De Schepper werkt bij het Agentschap voor Natuur en Bos

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Van 24 januari tot 4 februari vindt het United Nations Forum on Forests plaats. Carl De Schepper van het Agentschap voor Natuur en Bos doet verslag vanuit New York.