Brieven aan Joke over vormen en centen

De wettelijke vorm… Klinkt niet meteen sexy, hé. Toch is de discussie over hoe een klimaatakkoord wettelijk verankerd moet worden een hot topic. Zeker nu 2012, het einde van de eerste verbintenisperiode van het Kyotoprotocol, dichter en dichter komt. Een lacune tussen die eerste Kyotoperiode en een post Kyoto klimaatakkoord moet zeker vermeden worden.

Belangrijk bij die discussies over de legale vorm, is of we al dan niet verder gaan met een tweede verbintenisperiode van het Kyotoprotocol. Zolang er geen internationaal mechanisme bestaat met een sterk controlemechanisme dat leidt tot betere resultaten voor het klimaat, moeten we minstens inzetten op een tweede verbintenisperiode van het Kytoprotocol, met daarnaast een complementaire wettelijke overeenkomst voor de niet-Kyotolanden. Europa deed -onder impuls van het Belgisch voorzitterschap, Joke- de laatste maanden al een belangrijke stap in de goede richting met haar engagement om ‘open te staan’ voor een verlenging van het Kyotoprotocol. Elke openheid voor het voortzetten van Kyoto is een zeer belangrijk signaal voor de ontwikkelingslanden omdat het protocol al bindende engagementen vastlegde voor de geïndustrialiseerde landen.

Hopelijk draait Japan nog bij. Dit land stelde tijdens de openingssessie eerder deze week onder geen beding te willen meestappen in een voortzetting van het kyotoprotocol (terwijl dit protocol in Japan werd bezegeld, nota bene). Zo’n statement bij de start van de klimaatconferentie, getuigt niet meteen van een constructieve houding. De oproep van voorzitster Christiana Figueres om te werken aan compromissen, viel bij de Japanners blijkbaar in dovemansoren.

Klein lichtpuntje. Deze week is er een –kleine- overwinning geboekt. De kleine eilandstaten, die in de oceaan zullen verdwijnen als de klimaatverandering niet snel doortastender wordt aangepakt, slaagden erin om de discussies over de wettelijke vorm vanaf nu te laten plaatsvinden in een zogenaamde “contact groep”. Dit wil zeggen dat er op een open en transparante manier over de wettelijke vorm gediscussieerd zal worden, iets wat de voorbije maanden niet gebeurde. Een stap vooruit. Een politiek waar een beperkt aantal landen voorstellen bedisselen, leidt immers nergens naar.

Over de centen

Voor je afreist Joke, heb ik nog een vraagje over de zogenaamde ‘fast start financing’. Europa beloofde vorig jaar in Kopenhagen om van 2010 tot 2012, 7,2 miljard dollar (of 2,4 dollar per jaar) vrij te maken om ontwikkelingslanden bij te staan in hun strijd tegen de klimaatverandering. Europa gaf deze week een presentatie waaruit bleek dat er tot nu toe voor 2,2 miljard aan klimaatfinanciering werd vrijgemaakt. Maar wat blijkt? Het overgrote deel van die middelen zijn geen bijkomende middelen bij de al lang geleden beloofde ontwikkelingshulp. Bovendien zou een aanzienlijk deel worden toegekend als lening. Als Europa, en andere donorlanden, niet transparanter zijn over de bijkomendheid van de beloofde middelen, dan riskeert deze fast start financing – die van levensgroot belang is voor het vertrouwen van de ontwikkelingslanden- contraproductief te werken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

België engageerde zich om 150 miljoen euro bij te dragen. Blijkbaar heeft de federale overheid in 2010 40 miljoen euro voorzien en ook het Waalse Gewest zou 2 miljoen euro toegezegd hebben. Of die middelen bijkomend zijn bij de beloofde ontwikkelingshulp blijft onduidelijk. Beste Joke, het zou mooi zijn, moest je als Europees voorzitter vanuit Vlaanderen ook (en bovendien echt bijkomende) middelen vrijmaken.

Sara

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.