Het concert van Caetano Veloso en Gilberto Gil in Israël vindt plaats

Op 21 juni tijdens ‘a Virada Cultural’ in Sao Paulo, het grootste jaarlijkse muziek evenment in Sao Paulo, eisten activisten in het publiek dat Caetano Veloso en Gilberto Gil niet zouden optreden in Tel Aviv op 28 juli. Onder druk van een petitie met 12.500 handtekeningen, Roger Waters en Desmond Tutu hebben de 2 wereldsterren toch besloten om te gaan. Willemjan Vandenplas is momenteel in Sao Paulo en was aanwezig op ‘a Virada Cultural’.

  • © Curitiba Cult Links: Veloso, Rechts: Gil. © Curitiba Cult

Veloso en Gil zijn bekend door hun engagement tegen de dictatuur in Brazilië en het Apartheidsregime in Zuid-Afrika. Ze spelen op 28 Juli een concert in een uitverkochte zaal in Tel Aviv. Na lang stilzwijgen verklaren Caetano Veloso en Gilberto waarom ze naar Tel Aviv gaan.

#Israël=Nee = #Palestina=Ja ?

Tijdens ‘a Virada Cultural’ stonden er activisten met banners, waar op stond: Israël=Nee, Palestina=Ja. Caetano Veloso vindt Israël=Nee zeer bloedarmmoedig. Hij merkt op dat het beleid van Israël niet alle inwoners vertegenwoordigt. Gil, die onder Lula (PT) nog 5 jaar minster was van cultuur, zegt:  “ik ben voor een Israëlisch-Palestina.” 

Gil en Veloso in Folha de Sao Paulo: “Wij denken niet dat de ‘hardliners’ van het regime naar onze concerten zullen komen. Zelf al is dat zo, dan brengt onze muziek een boodschap van ‘Tropicalidade’ en liefde die tegen de staat kan gebruikt worden. Daarmee kunnen wij misschien zorgen dat Benjamin Netanyahu bij de volgende verkiezingen, niet haalt. Het is niet dat hij nog veel overschot van stemmen heeft.”

Israëlisch Palestijns conflict = Racisme ? 

Gil: “Ik ben voor een Israëlisch-Palestina.”

Gil in Folha de SP: “ Toen ze mij (Afro-Braziliaan) vroegen om een concert te geven in Zuid-Afrika tijdens het Apartheidsregime, was het duidelijk dat dit om een sterk racistische samenleving ging. Terwijl ik minder dit gevoel heb in Palestina. Mijn mening is genuanceerd geworden, het is niet dat ik minder engagement heb met de jaren. Ondertussen, heb ik veel levenservaring met mijn 73 jaar. Ik ga daar naartoe voor de Israeli’s die al jaren mijn muziek volgen en goed vinden. Ik vind dat de Israëlische bevolking mag genieten van een cultuur en een symbolische dimensie mag hebben. Ik vind een boycot te ongenuanceerd, omdat beide kanten fouten hebben gemaakt.”

Tegen de oorlog in Irak = Boycot VS ?

Caetano: “Israël was toch een land van hoop?”

Caetano in zijn brief naar Rogers Waters: “Ik ben tegen het arrogante beleid van de staat in Israël, de uitbreidende bezetting van Palestina en de zogezegde auto-defensieve aanpak van President  Benjamin Netanyahu. Toen de VS de oorlog in Irak begon hebben ik en veel andere artiesten toch ook in de VS opgetreden? Ik heb zelf een lied over Guantanamo geschreven en toch ging ik naar de VS. Waarom dan niet naar Israël? Omdat ik niet tegen de inwoners van dat land ben. Ik geef toe dat ik meer over Israël wil weten. Ik herinner me goed dat Simone de Beauvoire en Sartre pro-Israël gestorven zijn. Ik ga dus neutraal naar Israël. Met mijn woorden en aanwezigheid zullen de inwoners nog meer vervreemden van het beleid van hun Staat.”

Willemjan Vandenplas is ook fotograaf, volg zijn werk op zijn website.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur