Dag van de vrouw in Colombia

De internationale dag van de vrouwenrechten gaat niet onopgemerkt voorbij in Popayán, Colombia. Zowel in de huiskamer, op straat als tijdens officiële bijeenkomsten staan de vrouw en haar rechten centraal.

  • © Annelien Heirman © Annelien Heirman

Enkele honderden vrouwen – en mannen – verzamelen zich aan de poort van de vrouwengevangenis van Popayán.

Door hun aanwezigheid willen ze hun steun tonen aan de opgesloten vrouwen. De vrouwen klagen de erbarmelijke omstandigheden aan waarin de gevangenen moeten leven.

Onder de brandende zon vertrekken vrouwen van verschillende organisaties naar het centrum van Popayán.

Een groep is gekleed in zwarte T-shirts, het symbool van ‘la ruta pacífica de las mujeres’. Het is een vrouwenbeweging met een politieke boodschap. Ze willen de misdaden tegen vrouwen aanklagen en de impact van de oorlog op het leven en het lichaam van vrouwen zichtbaar maken.

Ze strijden voor vrede in Colombia waarbij de rechten van de vrouw gerespecteerd worden.  Hun methode is symbolisch. Ze gaan met naakte beschilderde lichamen tegenover het geweld staan.

Meervoudig slachtoffer

Vrouwen zijn vaak dubbel slachtoffer van het gewapend conflict. Er is veel (seksueel) geweld tegenover vrouwen. Vrouwen worden mishandeld, verkracht, verminkt en vermoord.

Mannen worden gedood waarbij de vrouw achterblijft met het gezin en een manier moet vinden om te overleven.

Ook in de huiselijke sfeer worden de rechten van vrouwen geschonden. Vrouwen worden geslagen, verkracht, opgesloten in huis… vaak door hun eigen man of naaste familieleden.

‘Comunitar’ is een feministische organisatie. Ze werken met vrouwen die slachtoffer zijn van geweld door het gewapend conflict of in hun privé-leven.

De organisatie is ook het epicentrum van ‘la ruta pacífica de las mujeres’ in het district Cauca. ‘Comunitar’ organiseert verschillende projecten met de steun van Broederlijk Delen​.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift