Geduld bijna op

In een klein strooien hutje aan de rand van Mitwaba, hartje Katanga, vind ik de vader van Mai Mai leider Gédéon terug. Sinds mei 2006 verblijven hier een paar honderd gedemilitariseerde Mai Mai als in een wachtkamer. De MONUC was zo vriendelijk me naar hun kamp te brengen en een vertaler mee te sturen. De sfeer is er redelijk gespannen en uit ons gesprek krijg ik vooral de indruk dat hun geduld bijna op is.
 “De kookpotten die we met het geld van CONADER gekocht hadden  moeten we nu terug verkopen om aan eten te geraken. De beloofde programma’s voor werk zijn er nog altijd niet. Waarom kunnen we hier niet een lapje grond bewerken?”
De lokale bevolking, administratie en MONUC willen daar niets van weten. Terug naar waar ze vandaan kwamen is voor deze Mai Mai echter geen optie, daarvoor waren de wreedheden tegen de bevolking te erg. De reïntegratie komt er in het beste geval op neer dat sommige ex-Mai Mai hun eigen nieuwe dorpen beginnen, los van de rest van de bevolking.
Als ik aan de vader van Gédéon vraag waarom ze na het ontvangen van hun geld niet ergens een nieuw leven begonnen haalt hij een stapeltje brieven van z’n  zoon boven. Ook de andere Mai Mai bevestigen dat ze nergens heen gaan zolang hun leider hen zegt in Mitwaba te blijven. Hoewel Gédéon al sinds mei 2006 ‘gearresteerd’  en naar Lubumbashi overgebracht is heeft hij nog steeds controle over de Mai Mai van Mitwaba.
Human Rights Watch en lokale mensenrechtenorganisaties vragen al jaren dat hij voor het gerecht zou verschijnen voor oorlogsmisdaden. Ondanks het verzamelde bewijsmateriaal, bijvoorbeeld over de 13 vermoorde en deels ook opgegeten chefs in Mitwaba alleen, wordt hem voorlopig niets ten laste gelegd. De meeste mensen die we hierover aanspraken beweren dat politici zoals Kabila zelf hem een hand boven het hoofd houden. Naast het feit dat zijn vader de Mai Mai mee opgericht heeft en ze beiden van dezelfde streek zijn zou Gédéon veel te veel dingen weten die Kabila en vooral zijn legertop in Katanga liever niet aan het daglicht zien komen.
Pastor Mulunda, die in Katanga een grote invloed heeft, weerlegt die geruchten. “Gédéon zal vervolgd worden, maar eerst moet zijn groep volledig gedemilitariseerd en ontbonden zijn.” Mulunda heeft met zijn eigen NGO  honderden Mai Mai ontwapend door middel van een fietsen voor wapens programma. Zijn programma’s zijn omstreden, omdat ze los van het officiële DDR proces staan en soms zelfs conflicten veroorzaken. Mulunda is echter vastberaden om ook de laatste probleemgebieden aan te pakken. Vanaf juni wil hij een werking in Mitwaba openen. Naast fietsen deelt hij tegenwoordig ook zaden en bouwmaterialen uit en heeft zijn programma ook een component sensibilisatie en verzoening. Om deze totaal ontwrichte maatschappij terug op de benen te krijgen zal er echter meer nodig zijn dan dat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.