Creatieve kostwinning voor hospitaal in Zambia

Enkele jaren geleden trad er in Zambia een nieuwe wet in werking, waardoor de ziekenhuizen hun patiënten niet langer kosten kunnen aanrekenen. Als tegenprestatie verhoogde de overheid de subsidies, maar deze zijn echter ontoereikend en onregelmatig. Daarop startte het St. Theresa Mission Hospital in Ibenga, Zambia met externe activiteiten – een buurtwinkel en een restaurant – waarvan de winst de financiële tekorten kan opvullen.

  • Studenten aan het werk voor de installatie van een waterbron
  • Installatie van waterpomp en -reservoir

Stijn en Katleen, een Vlaams koppel, besloten het ziekenhuis te helpen door middel van het uitbouwen van het ‘Kamutamba Guesthouse’ dat sinds enkele maanden het ziekenhuis van een continue extra inkomstenstroom garandeert. Daarnaast zijn ze ook gestart met een landbouwproject; de exploderende bevolkingsgroei in Zambia waarborgt immers een toenemende vraag naar voeding. Een tweetal weken geleden kwamen wij - 4 studenten van de KU Leuven - aan in Zambia om in kader van ons AFD project Stijn en Kathleen bij te staan in het onderzoek rond deze Income Generating Activities (IGAs) verbonden aan het hospitaal.  

Water, pluimvee en boekhouden 

Na uitgebreid onderzoek de voorbije maanden kwamen we tot de conclusie dat een waterbron (in combinatie met pomp en reservoir) de optimale oplossing is om een constante watertoevoer voor de gewassen te kunnen voorzien. Deze investering – mede mogelijk gemaakt door Wereldmissiehulp en de Abdij van Averbode – deden we reeds in het begin van ons verblijf en de installatie vindt op dit moment plaats.

Verbouwde gewassen kunnen gebruikt worden in de keuken van het ziekenhuis of verkocht worden aan derden

Daarnaast lanceerde ons team het idee om het landbouwproject te combineren met het houden van pluimvee. Deze combinatie biedt twee grote voordelen: het ziekenhuis kan de kippenmest gebruiken om de landbouwgrond vruchtbaar te houden, en kan daarnaast de eieren verkopen aan de lokale bevolking. Het doel van het landbouwproject is tweevoudig: de verbouwde gewassen kunnen gebruikt worden in de keuken van het ziekenhuis of verkocht worden aan derden. Daarnaast zal er, op termijn, de mogelijkheid worden geboden aan lokale boeren om zich bij te scholen op het gebied van landbouw door als student-werknemer in dienst te treden bij het project. 

Studenten aan het werk voor de installatie van een waterbron

Ter ondersteuning van het landbouwproject doet het team uitgebreid onderzoek naar de potentiële markt voor groenten en fruit in de regio. Het contact met lokale handelaars en restaurants verloopt echter minder vlot dan gehoopt. Door de vele verschillende stammen die in Zambia wonen besloten we het Engels als gemeenschappelijke taal te gebruiken. Vele inwoners spreken echter beperkt Engels en spreken voornamelijk het lokale dialect, wat de communicatie bemoeilijk. 

Het resultaat van dit onderzoek zal gebruikt worden om het landbouwproject doelgericht uit te breiden en potentiële donoren in de toekomst te overtuigen van de kracht van het project. 

Beter boekhouden

Het tweede luik van ons project bestaat uit het verbeteren van het boekhoudsysteem dat momenteel wordt gebruikt in de buurtwinkel en het restaurant. Hoewel beide activiteiten winstgevend zijn, loopt het hospitaal geld mis door fouten die in het proces sluipen. Om zeker te zijn dat het systeem op een duurzame manier wordt aangepast, gebeurt alles in samenwerking met de werknemers. 

Ons takenpakket bevat enkele grote uitdagingen, maar is bijzonder interessant! Wie wil, kan de verdere vorderingen van ons project volgen op onze AFD blog

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3195   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift