In de aanloop naar de verkiezingen in Mexico

Op 7 juni trekken de Mexicanen naar de stembus voor de verkiezing van 500 leden voor de Kamer van Afgevaardigden. In 9 staten wordt er ook een gouverneur gekozen en in 993 gemeenten een nieuwe burgemeester.

  • © MO* / Lien Coomans Publiciteit in de metro van Mexico Stad. © MO* / Lien Coomans
  • © MO* / Lien Coomans Publiciteit in de metro van Mexico Stad. © MO* / Lien Coomans
  • © MO* / Lien Coomans Campagne van de groenen in 2011 - Aguascalientes. © MO* / Lien Coomans

Intussen draaien de campagnes op volle toeren. Alle burgers vanaf 18 jaar hebben stemrecht, geen stemplicht.

‘Voto informado’ is een initiatief van de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen van de openbare universiteit UNAM. Op een online platform kunnen de burgers de lijsten van de kandidaten en hun standpunten consulteren.

Een groep studenten en academici beoogt op deze manier de democratie te versterken.

De waarde van de stem wordt door velen in vraag gesteld. Sommigen weigeren te gaan stemmen, ze geloven niet dat een nieuwe lading afgevaardigden heil zal brengen voor het land. Volgens anderen is het vooral grote geldverspilling. Er zijn verschillende initiatieven die de bevolking aanmoedigen om te gaan stemmen. Ook hierop wordt vaak met sarcasme gereageerd.

Guerrero

In de staat Guerrero -waar in september 2014 de 43 studenten verdwenen- werd vorige week een kandidaat burgemeester van de PRI (regeringspartij) vermoord. De streek wordt geplaagd door het geweld van gewapende bendes.

Een dag eerder werden in het noorden van de staat nog 4 leden van de politieke partij ‘Nieuwe Alliantie’ vermoord op de terugweg van een meeting.

Volgens de gouverneur van de staat beperkt de georganiseerde misdaad zich tot enkele plaatsen en zullen de verkiezingen in alle rust kunnen verlopen.

Uw stem in ruil voor …

In Cuajimalpa, een delegatie van Mexico Stad deelden politici sportschoenen en levensmiddelen uit aan de bevolking in ruil voor hun stem. Er doken foto’s op van de plaatselijke bevolking die de goederen in beslag nam van de campagneleden. De zaak wordt onderzocht.

Groen

Groen associeer ik ‘wel eens’ met milieu. Maar de Mexicaanse groenen zijn niet zo fel begaan met dit onderwerp, waarvan ik dacht dat het hun kernthema was. Toen ik in 2011 in de aanloop naar de presidentsverkiezingen door Mexico reisde, werd ik volledig uit mijn lood geslagen door een reclamebord van de groenen. De boodschap schreeuwde ‘ja aan de doodstraf’. Mijn Mexicaanse vrienden lachten om mijn verontwaardiging en verduidelijkten me dat elke link met de groenen zoals ik ze ken hier niet op zijn plaats was.

Diezelfde groenen werden onlangs veroordeeld tot een geldboete voor het uitdelen van 600.000 filmtickets. Het gaat trouwens niet om hun eerste veroordeling in deze campagne.

Een burgerinitiatief verzamelde 140.000 handtekeningen om de partij uit het verkiezingsproces te zetten voor het plegen van illegale handelingen tijdens de campagne.

Desondanks meent de partijtop dat ze beter dan ooit gepositioneerd staan.

Campagne opgeschort in Jalisco

Afgelopen vrijdag schortten verscheidene partijen hun campagne-activiteiten op in Jalisco. De staat werd geteisterd door een golf van geweld. De georganiseerde misdaad zette verschillende wegblokkades op, voertuigen en handelszaken werden in brand gestoken en er werd zelfs een helikopter van het leger neergehaald. In totaal werden er 7 doden geteld waaronder 3 militairen en een politieman.

De universiteit van Guadalajara, hoofdstad van de staat, schortte al haar activiteiten op voor de rest van het weekend. Burgers werden opgeroepen om binnen te blijven. 

Het geweld breidde uit naar omliggende staten. Ook in Colima, Michoacan en Guanajuato werden auto’s in brand gestoken.

In de streek opereren criminele bendes, gelinkt aan drugshandel. Volgens de woordvoerder van de overheid van Jalisco is het kartel ‘Jalisco Nueva Generación’ verantwoordelijk voor de feiten van afgelopen vrijdag. Het kartel is intussen uitgegroeid tot één van de machtigste criminele groeperingen van het land. De president verzekert dat het zal ontmanteld worden ‘zoals is gebeurd met andere criminele organisaties in het land’.

Al swingend naar de overwinning

De kandidaten doen hun best om de aandacht te trekken. Moet ik lachen of huilen bij het zien van deze video’s? Al zingend en dansend verkopen ze hun standpunten aan de kiezer.

De kandidaat-burgemeester voor de stad Querétaro gebruikte ‘We will rock you’ van Queen. Maar na een klacht van de groep werd de video offline gehaald, ze hadden geen toestemming voor het gebruik van het nummer. Toch blijft de video circuleren.

In de staat Colima brengt een kandidaat afgevaardigde zijn programma al rappend aan de man op de beats van Calle 13, een bekende groep uit Puerto Rico. Diezelfde kandidaat lanceerde eerder al een videogame waarin hijzelf de hoofdrol opneemt.

Over een maand zullen we weten in welke mate de inspanningen van de partijen, om de kiezer voor zich te winnen, beloond worden.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2540   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur

  • Het leven zoals het is in Mexico City
    Lien Coomans schrijft vanuit Mexico City over de sociale en culture aspecten van het stadsleven. Af en toe zoekt ze rust buiten de stad en vertelt ze hoe het leven aldaar verloopt.