De laatste rellen in Zuid-Afrika verwonderen mij niet want de frustratie bij de mensen is hoog.

Elandsbay is het tweede armste dorp in Zuid-Afrika, aldus de nieuwe burgemeester Judy Mouton op een gemeenschapsvergadering in de schoolzaal van Elandsbaai. “Eindelijk zien we eens onze nieuwe burgemeester zien.” was de reactie van de mensen. Opmerkelijk is dat veel mensen in Elandsbaai nog nooit gehoord hebben van Judy Mouton; de mensen weten zelfs niet dat het een blanke vrouw is. Al meer dan 10 jaar kijken de mensen in Elandsbaai uit naar vooruitgang, economische ontwikkeling van hun dorp.

Veel beloftes zijn al gemaakt door vorige burgemeesters en de municipale bestuurders maar blijkbaar wordt Elandsbaai vaak vergeten. Zo kan Elandsbaai het alweer maar vergeten dat er een gemeenschapszaal gebouwd wordt want volgens de burgemeester staat het niet in  de begroting omdat er nog nooit een aanvraag  is ingediend  terwijl de municipale bestuurder net voor de verkiezingen voor de gemeenschap zei dat het een prioriteit voor 2009 is.

De slip, laat ons het een kleine onaangepaste haven noemen . Daarin laten de vissermannen hun kleine boten in het water .. Als de zee een beetje woelig is loopt men vaak het risico tegen de rotsen  te slaan waarbij de boot veel schade kan oplopen. Tijdens het seizoen al bijvoorbeeld  de snoek gevangen wordt ,  krijgt men regelmatig een woelig tafereel te zien waar de vissers vaak heel onbeschoft  mekaar uitschelden en ja soms wel eens op de vuist gaan. Het is ook geen uitzondering dat er een mes of ander wapen wordt uitgehaald om  het geschil op te lossen. Dit komt door de stress die de te kleine onaangepaste slip veroorzaakt. Dit probleem kent men al sinds de slip gebouwd is maar ook dit is nog steeds niet in orde gebracht ondanks de vele vergaderingen en kleine protesten.
Ook in Elandsbaai voelen de mensen zich beet genomen door de municipaliteit. Elandsbaai wordt op de municipaliteit vertegenwoordigd door een raadslid , woonachtig in Graalwater , ongeveer 60 km verder. “Wat kan deze man hier komen besluiten terwijl hij onze problemen niet kent” is de meeste reactie van de mensen. Buurtwachten, wijkcommitees en organisaties worden opgericht  en aan  de alarmbel trekken maar niet gehoord worden.

Kriminaliteit stijgt de laatse maanden. Vorige week werd in 9 huizen ingebroken. Powertools worden verkocht aan lage prijzen maar jammer genoeg niet om eten te kopen maar om de bedwelmende drug “tik” te kopen wat een plaag is in gans Zuid-Afrika. Tikbazen zoals het hier genoemd word zijn meestal gekend maar blijven op vrije voeten lopen. Op een vergadering met de minister van securiteit en veiligheid in Clan William waren alle kapiteins van de politie uitgenodigd, ze maakten zelfs deel uit van de organisatie maar plots word van hogerhand die optocht afgeblazen. Speculaties van hidden agenda’s werden vlug gemaakt. Corruptie bij de politie was een algemene klacht op de vergadering.

Werkloosheid, armoede criminaliteit, huisvestiging, corruptie, alcoholmisbruik en drugs zijn de steeds terugkerende klachten maar weinig verandering is te zien. De laatste rellen in Zuid-Afrika verwonderen mij niet want de frustratie bij de mensen is hoog.


op foto links Burgemeester Judy Mouton.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2832   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift