District 6 - 11 Februari 1966

Morgen op Zondag, 11 Februari 2007 herdenkt het District Zes Museum het 41ste jaar sinds de verklaring van District Zes tot wit gebied in 1966 . Tussen 1966 en 1980 werden meer dan 60 000 mensen uit hun woningen verdreven naar de Vlakten van de Kaap. In de loop van de jaren hebben een aantal ex-bewoners en anderen getuigenissen afgelegd door op 11 Februari in de vorm van een processie en rituelen stenen neer te leggen aan de Seven Steps in Hanover Street. Op deze dag wordt de vernietiging van de gemeenschap en hoe de mensen op een onaanvaardbare manier uit hun woningen werden verwijderd herdacht. De plaats Seven Steps in de Hanover Street is één van de straten waar vroeger de originele bewoners vertoefden.

Dit jaar wordt het publiek uitgenodigd om deze traditie voort te zetten en in het bijzonder de terugkeer van de volgende 100 eisers te ondersteunen tijdens de processie door zelf stenen uit hun omgeving mee te brengen en op die manier een verbondenheid met distict 6 te symboliseren. De processie start tussen 15h00 en 16u00 aan de Seven Steps in de Hanover Steet.

District Zes of het Zesde Gemeentelijke District van Kaapstad dateert van 1867. De oorspronkelijke bewonders waren een gemengde gemeenschap van bevrijde slaven handelaars, arbeiders en immigranten. District zes was een bloeiend centrum en had nauwe banden met de stad en de haven.

De plannen voor de renovatie voorgesteld door de stadsingenieur, W.S.Lunn van de waterkant van Kaapstad in de jaren ‘30 omvatten het idee van het vernietigen van District Zes. Bij het begin van de tweede wereldoorlog werden 1127 nieuwe woningen gebouwd met  probleem dat veel van de bewoners de huur voor de nieuwe huisvesting zich niet konden veroorloven.
Toen het eerste gemeentesaneringsplan in 1940 werd gepubliceerd, werden de inwoners van District Zes zich bewust van deze regelingen. Het plan werd voorgesteld als stedelijke verbetering, maar Cissie Gool dochter van Dr Abdullah Abdurahman, beweerde dat deze overheidsregeling de introductie van rassenscheiding was op een andere manier.

Dr Abdullah Abdurahman: Leefde in Kaapstad geboren op 12 December 1872 en stierf op 20 Februari 1940. Dr Abdullah Abdurahman was Medische Arts,  Moslimleider van de Kaap en stichter van de antiapartheidsbeweging, de Organisatie van Afrikaanse Mensen en rechten en menscampagnevoerder.
Abdurahman sloot zich aan bij APO in 1903. Als voorzitter van de Afrikaanse Politieke Organisatie (APO) leverde Abdurahman zijn eerste belangrijkste politieke bijdrage. APO, de eerste aanzienlijke Gekleurde politieke organisatie, werd opgericht in Kaapstad in 1902.
In 1910 werden de ‘zwarte’ afrikaan, Dr. Walter Rubusana, en de  ‘kleurling’, Dr. Abdullah Abdurahman verkozen in het ‘Cape Provincial Council’ Abdurahman behield een zetel op de raad tot zijn dood in 1940. Abdurahman gebruikte zijn invloed binnen de raad om de sociaal-economische voorwaarden van de arme inwoners van de stad te verbeteren en kreeg de erkenning als kampioen van de armen.

In 1966 werd het gebied wit verklaard en meer dan 60.000 mensen werden gedwongen uit hun woningen verwijderd en moesten in afgelegen onvruchtbare gebieden(The Cape Flats) gaan wonen. Hun huizen uitgezonderd de kerken en moskeeen werden door buldozers met de grond gelijk gemaakt.

37 jaar later keerden de eerste mensen terug naar district zes. Ebrahim Murat en Dan Ndzabela en hun families waren de eerste om hun symbolische sleutels van hun nieuwe huizen te ontvangen.

Voormalige president Nelson Mandela overhandigde hen persoonlijk de sleutels met de volgende woorden; “ik ben gelukkig hier te zijn en u sleutels te kunnen geven zodat u nu in vrede en permanent in uw huizen kan wonen, zonder enige bedreiging dat u uit uw huizen zal worden verwijderd zoals het vele jaren geleden gebeurde.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.