Dop-systeem heeft zijn sporen achtergelaten.

Hoewel het gebruik van de wijnboeren om hun plukkers deels in wijn uit te betalen in Zuid-Afrika al in 1961 officieel is afschaft, zijn veel wijntelers hier nog lang mee doorgegaan. Deze gewoonte, ook wel bekend als het Dop-systeem, laat nog steeds zijn sporen na.

Het Dop-systeem heeft ervoor gezorgd dat het drinken van alcohol heel normaal wordt gevonden. Het komt zelfs heel vaak voor dat ouders samen met hun kinderen alcohol drinken. Alcohol wordt meestal gekocht in de drankwinkel maar er zijn ook heel wat smokkelhuizen (ook wel shabeens genoemd) in Elandsbaai waar de alcohol aan een iets hogere prijs verkocht wordt.


Vooral in het WE is alcoholmisbruik sterk aanwezig op de boerderijen langs de West-Coast van Zuid-Afrika. Meestal worden de mensen elke week uitbetaald door de boeren en zie je wekelijks mannen en vrouwen hun route aanvatten om hun schamel loon te spenderen aan alcohol.
Hier gaat het niet meer om een sociaal gedrag om van een gezellig samenzijn te genieten maar letterlijk van Zuippartijen. “Maak suip klaar en gooi nog een dop.” Is een van de vele uitspraken die je hier hoort. Voor de mensen hier is dit momenteel in hun ogen een onschuldige bezigheid geworden om hun tijd te spenderen met alle mogelijke gevolgen. Degelijke gesprekken kan je hier nauwelijks aanvatten. Hevige discucies zijn ook dagelijkse kost en gaat ook veel gepaard met vechtpartijen die soms dodelijk aflopen. Regelmatig worden ook jongere kinderen seksueel misbruikt door hun dronken vaders. Deze getraumatiseerde kinderen worden soms weggehaald door familieleden of kennissen maar jammer genoeg kan niet elk kind genieten van deze vorm van bescherming en zal op jonge leeftijd ook alcohol beginnen te gebruiken.


Gelukkig zijn er nog jongeren die tijdig aan de alarmbel trekken voor hen zelf en trachten een voorbeeld te zijn voor hun vrienden door alcohol totaal te verbannen uit hun leven. De overheid tracht het probleem van drugs en gangsterisme aan te pakken via de “Bambanani Against Crime Campagne.”
“Een veiligere thuis voor al onze vrouwen en kinderen.” De veiligheid van de vrouwen en kinderen is momenteel een prioriteit voor de provinciale regering van de Western Cape.


Zondag 19 november in Bakeul was het verzamelen geblazen voor de politie van Elandsbay. Deze keer ging het om een preventieve actie op een boerderij een 15-tal km van het dorp. Tijdens deze actie werd er gewezen op de gevaren van alcohol door Constable Jordaan, hoofd van de rural safety op de boerderijen. Ondanks intense goede inzet van deze mensen zal het nog een tijd duren alvorens de gevolgen van het Dop-systeem uit de baan is geruimd.


Binnenkort gaan hier de schoolduren sluiten voor de grote zomervakantie. De plaatselijke politie is ook volop bezig met veiligheidsmaatregelen voor te bereiden want deze periode is ook gekend waar de criminaliteit hogere cijfers haalt. De kinderen lopen meer rond op straat, de toestroom van de toeristen is hoger en zorgt aldus voor meer werkgelegenheid maar ook meer inkomen onder de vorm van giften aan de kinderen. Hierdoor bestaat ook het gevaar dat de kinderen ander goed gaan kopen dan snoep.


referenties:
www.OneWorld.nl
www.sangonet.org.za


 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.