Discussie over borstvoeding bereikt ook Maleisië

De “borstvoeding in het openbaar” discussie heeft ook Maleisië bereikt. En die wordt op hoog niveau gevoerd. 

  • CC BY 2.0 C.K. Koay De opvattingen over borstvoeding lopen in Maleisië nogal uiteen . CC BY 2.0 C.K. Koay

Een paar dagen geleden plaatste een Maleise vrouw een selfie online waarop te zien was hoe ze haar kind borstvoeding gaf. In een overwegend Islamitisch land werd daar nogal heftig op gereageerd. De selfie bereikte zelfs de overheid.

‘Borstvoeding is niet voor het publiek om te zien’, zei minister van Vrouwen, Familie en Gemeenschap Ontwikkeling Seri Rohani Abdul Karim, nota bene een vrouw.

‘Moeders mogen best in het openbaar borstvoeding geven, maar vrouwen moeten daarbij waken voor hun zedigheid. Het is een moment tussen moeder en kind. Anderen hebben daar niets mee te maken en hoeven er geen getuige van te zijn’.

Haram

Rahmat Ikhsan, een deelnemer van een realityshow waarin op zoek wordt gegaan naar nieuwe Islamitische missionairs, gaat zelfs een stapje verder. ‘Het is haram’, zegt hij op zijn Facebook pagina. ‘Het is ontluikend en verleidend voor mannen. De foto moet direct verwijderd worden.’

De strenge moslim houdt er sowieso conservatieve ideeën op na. Vrouwen die parfum dragen dat wordt geroken door mannen, zijn voor hem al overspelplegers. ‘En als dat al overspel is, wat is een foto van borstvoeding dan wel niet’, vraagt hij zich nog af.

Brelfie

De brelfie, zoals een borstvoeding selfie ook wel wordt genoemd, heeft veel reacties uitgelokt. Veel inwoners van Maleisië waren woest dat de foto online werd gezet. Maar er is ook een ander geluid: via de hashtag #‎PerangMelawanImaginasiLiar zijn er vrouwen die de brelfie steunen en laten weten dat het doodnormaal is om borstvoeding te geven, en dat er dus geen probleem moet zijn met dat publiekelijk te showen.

Op het gebied van borstvoeding houdt Maleisië er duidelijk nog conservatieve ideeën op na. Borstvoeding en plein public is een no go. De selfie was dus duidelijk een stapje te ver voor het ZuidOost-Aziatische land. Maar de nieuwe generatie moeders is duidelijk: borstvoeding hoort erbij. 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur

  • Auteur in Maleisië

    Lena is freelance auteur en woont sinds maart 2014 in Azië. Momenteel verblijft zij in Shanghai, China.