Doden tijdens manifestaties in Burundi

Burundi bekomt van een eerste reeks manifestaties naar aanleiding van de omstreden presidentskandidatuur van huidig president Pierre Nkurunziza. In de Hoofdstad Bujumbura vonden doorheen de dag meerdere, vaak gewelddadige confrontaties plaats tussen manifestanten en de politie met tot nu toe 2 doden en 5 zwaargewonden tot gevolg. Een verslag … 

Eind mei trekken de Burundezen naar de stembus wat de voorbije maanden zorgde voor een licht ontvlambare atmosfeer in het land van de duizend heuvels: Burundi. Gisteren maakte Burundees president Pierre Nkurunziza van eigen wil wet en kondigde zijn omstreden presidentskandidatuur aan waarmee hij niet enkel de grondwet schendt, maar ook ingaat tegen de vredesakkoorden van Arusha.

Deze beslissing gaf aanzet tot verschillende manifestaties gehouden door een teleurgestelde bevolking die de hoop op transparante verkiezingen verloren heeft.

Nkurunziza hanteert een gevoelig discours dat de Burundese samenleving opnieuw opsplits in twee etnische kampen

Pierre Nkurunziza’s vastberadenheid maakt ongerust

Manifestaties lopen uit de hand.

Nkurunziza kwam eerder al naar buiten met een scherpe boodschap en reactie op mogelijk protest naar aanleiding van zijn omstreden kandidatuur.

Hij vervalt in een zeer gevoelig etnisch discours waarbij hij verwijst naar de moord van ‘onze’ (Bahutu) president: Ndadaye. 

Door het gebruik van die problematische ‘ons’ en de verwijzing naar het etnisch geweld dat het land jarenlang teisterde, splits Nkurunziza de Burundese samenleving opnieuw op in twee etnische kampen: dat van de Bahutu en de Batutsi.

Nkurunziza laat weten dat wanneer ze ten tijde van Ndadaye 20 % van hun krachten hadden, ze nu de volle 100 % hebben en ‘…kost wat kost zal ik me presenteren als presidentskandidaat.

‘Doe alles wat jullie willen… ik zal me kandidaat stellen…’, aldus Nkurunziza.

De internationale gemeenschap reageert verontwaardigd

De internationale gemeenschap reageert bijzonder scherp op Nkurunziza’s inconstitutionele kandidaatstelling. De Verenigde Staten liet weten dat Nkurunziza zo de mogelijkheid tot het versterken van de democratie door een vreedzame machtswisseling een halt toeroept.

Ook minister van Buitenlandse  Zaken Didier Reynders (MR) en minister van Ontwikkelingssamenwerking  Alexander De Croo (Open VLD) laten hun ‘bezorgdheid’  blijken.

De Croo liet alvast weten voorlopig geen nieuwe samenwerkingsprogramma’s af te sluiten met Burundi. 

België is momenteel één van de voornaamste partners van Burundi op vlak van ontwikkelingssamenwerking. Zo engageert  België zich onder andere in een project ter ondersteuning van de ‘professionalisering van la police nationale du Burundi’, diezelfde politie die vandaag met scherp schoot op de manifestanten.

Hoe België hierop reageert is momenteel nog onduidelijk maar De Croo liet alvast weten voorlopig geen nieuwe samenwerkingsprogramma’s af te sluiten met Burundi. 

Er kan alleen maar gehoopt worden dat de internationale gemeenschap niet enkel de situatie in Burundi met paternalistische ondertoon afkeurt, maar eerder middelen investeert in de talrijke Burundese middenveldorganisaties die alle steun kunnen gebruiken om een mogelijke nieuwe burgeroorlog te vermijden. 

Gespannen vooruitzichten 

Enkele manifestanten zouden het slachtoffer geworden zijn van de hardhandige tussenkomst van de politie.

Onze informanten zien de nabije toekomst voor Burundi somber in. De komende dagen zijn opnieuw manifestaties gepland en dit keer mét aanwezigheid van de grootste oppositiepartij: FNL (Forces nationales de libération).

Ook de militante jongerenbeweging: imbonerakure (verbonden aan de partij van de president), zorgt voor angst bij onze informanten in Cibitoke, waar de afgelopen uren de manifestaties het geweldadigst waren. Zij zagen zichzelf genoodzaakt om onder te duiken in het binnenland in afwachting van een resolutie. 

Meer en meer Burundezen vluchten naar buurlanden Congo, Rwanda en Tanzania uit angst voor het nakend geweld.

In Burundi verblijven zo’n 1800 Belgen die momenteel worden aangeraden nauwgezet de instructies van de Belgische ambassade op te volgen, maar van een mogelijke evacuatie is momenteel nog geen sprake.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Burundikenner

    Nick Rahier (Master in de Afrikanistiek) organiseert sinds 2009 uitwisselingsprojecten in Burundi in het kader van de bescheiden vzw Mundoes.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.