Drink jij ook gemanipuleerd bier?

Brazilië is de derde grootste bierproducent ter wereld met 86,7 miljard liter per jaar. De laatste jaren worden terug heel wat artisanale bieren gemaakt, soms als hobby in huiselijke kring. De grote plas van miljarden liters wordt echter elders geproduceerd. Het is geen toeval dat de grootste bierbrouwer ter wereld Braziliaans-Belgisch is.

  • Attribution-NonCommercial-ShareAlike License Kenji Muto Quiróz Itaipava van de tap: Braziliaans bier van AB Inbev, niet gemaakt met gerst maar wel met maïs. Attribution-NonCommercial-ShareAlike License Kenji Muto Quiróz

Eerst was er Stella Artois en Jupiler in België. Jupiler kocht de kleine brouwerij op die Leffe produceerde. Om de oorlog in de Europese binnenmarkt van 1992 aan te gaan, fuseerden het Vlaamse en het Waalse bier eind jaren ’80 tot Interbrew. Dat bracht blijkbaar geen communautaire problemen mee.

Aan de andere kant van de oceaan breidde Ambev zijn imperium uit met het opkopen van tal van bieren: Brahma, Antarctica, Skoll, Bohemia, etc. Het Belgisch-Europese Interbrew fuseerde met het Braziliaanse Ambev. Voortaan werd het Inbev. Nog wat jaren later kocht Inbev het Amerikaanse Anheuser-Bush op. Sindsdien luidt het bierconcern AB Inbev.

Enkele jaren geleden verhuisde het hoofdkantoor dan ook van Leuven naar New York. De grote baas is al jaren de Braziliaan Britto, een man met één van de hoogste lonen ter wereld. AB Inbev blijft met de regelmaat van een klok wereldwijd bieren opkopen.

Ggo-bier

Bier is al lang in ons midden. Plato vond dat ‘de man die het bier uitvond, wijs is’. In 1516 decreteerde hertog Willem VI van Beieren dat bier alleen zou mogen bestaan uit water, gerstemalt en hop.

Maar wat is er sindsdien veranderd? Op zijn minst in Brazilië. In 2012 publiceerden Braziliaanse onderzoekers een wetenschappelijk artikel dat er op wees dat de meest verkochte bieren, in plaats van met malt uit maïs gemaakt zijn. Gerst wordt namelijk heel weinig in Brazilië geteeld, maïs des te meer.

De bekende merken Antarctica, Bohemia, Brahma, Itaipava, Kaiser (was van Coca Cola; nu opgekocht door Heineken), Skoll en al merken waar op het etiket staat “bevat ingrediënten van niet gemalte granen”, zijn niet zo zuiver als het decreet van 1516 eiste. De Braziliaanse wetgeving laat namelijk de substitutie toe van gerst door andere bronnen van koolhydraten/suikers.

Vooral sinds 16 mei 2007 nam de hoeveelheid maïs in bier toe. Dat is de datum dat het CNTBio namens de federale overheid de toelating gaf voor genetisch gemanipuleerde maïs in Brazilië. Vandaag zijn al 18 varianten van deze maïs in omloop, geproduceerd door Monsanto, Syngenta, Basf, Bayer, Dow Agrosciences en Dupont. Brazilië is de tweede grootste producent van ggo-producten ter wereld. Meer dan de helft van het landbouwareaal is ondertussen met ggo-gewassen ingezaaid, vooral soja en maïs. In 2013 was 89,9 % van de geproduceerde maïs in het land genetisch gemanipuleerd.

Tijdens het WK-voetbal in juni zullen deze bieren alomtegenwoordig zijn, in reclame en in consumptie. Het zal de grote massa worst wezen.

Ondertussen smelt het ijs.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Agro-industrie in Brazilië onder de loep

    Vanuit de universele waarden van basisdemocratie, rechtvaardigheid en verantwoordelijkheid streeft Wervel naar een landbouw die economische, ecologische, sociale en culturele meerwaarde creëert op

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.