Dromen van een leven als bankier in Nederland

Louis was een paar weken oud en net besneden, toen ik in 1998 voor het eerst in Benin aankwam. Zijn moeder was de jongere zus van mijn ‘gastmoeder’ en woonde met haar gezin in dezelfde straat. Zijn ouders hadden al snel bedacht dat Louis later met mij zou trouwen.

  • © Lieke Rijkx Louis thuis met zijn oudere zus Floor voor de winkel van zijn moeder. © Lieke Rijkx

‘Natuurlijk trouw ik met deze knappe baby’, antwoordde ik telkens als zijn ouders erover begonnen. Om vervolgens vrolijk met ‘mon mari’ op mijn rug door het dorp te wandelen.

De tweede keer was Louis zeven. Zijn ouders hadden hem al weken gek gemaakt dat zijn verloofde zou komen.

Hij week geen moment van mijn zijde en huilde hartverscheurend toen bleek dat ik hem niet mee zou nemen naar Nederland.

Inmiddels is Louis Gbedekpon Bossikponnon een stoere puber van zeventien. Gekleed in vale spijkerbroek en donker shirt met opdruk. Verknocht aan zijn laptop en aan hangen op straat met zijn vrienden. Hij wil niet langer met me trouwen. Maar hij droomt nog steeds van een leven in Nederland. Het liefst als bankier. 

Louis is een stoere puber van zeventien. Ons huwelijk is van de baan. 

Op het moment van dit interview heeft Louis zomervakantie. Hij heeft zijn examens niet gehaald en moet het laatste jaar van het middelbaar na de zomer overdoen. Hij zou wel willen reizen in de vakantie, maar daar is geen geld voor. Zijn vader werkte tot drie jaar geleden in de haven van Cotonou. Sinds zijn ontslag vond hij geen andere job. Zijn moeder heeft een klein winkeltje aan huis.

Het hele gezin leeft van wat zij binnenbrengt. Geen gemakkelijke opgave, met drie schoolgaande kinderen (Louis heeft een jongere en een oudere zus).

Is Benin er volgens jou in de afgelopen vijf jaar op vooruit gegaan?

Louis: Het gaat nu beter met Benin dan vijf jaar geleden dankzij verschillende hervormingen van het staatshoofd. Daarbij denk ik aan het gratis basisonderwijs en de gratis hulp voor vrouwen die een keizersnee nodig hebben. De wegen en de infrastructuur in de haven zijn flink aangepakt in de afgelopen jaren. Het land ontwikkelt zich beetje bij beetje gelijk opgaand met de export van katoen.

Wat zijn de grootste uitdagingen voor Benin in de komende vijf jaar?

Louis: De grootste uitdaging voor Benin is om meer producten te gaan produceren en te promoten voor de export. Daarbij moet verder gekeken worden dan katoen, ik denk bijvoorbeeld aan palmolie. Een andere uitdaging is het verhogen van het bruto binnenlands product.

Hoe ziet jouw eigen leven er over vijf jaar uit?

Louis: Over vijf jaar leid ik een gemoderniseerd leven dankzij de technologische ontwikkelingen.

Ga je stemmen bij de volgende verkiezingen en op wie?

Louis: Ik ga zeker stemmen bij de volgende verkiezingen en wel voor de coalitie Force Cauris pour un Bénin émergent (FCBE) omdat zij een snelle ontwikkeling van Benin voor ogen heeft. Dankzij deze partij zijn bovendien veel projecten op het gebied van infrastructuur gerealiseerd.

Wat is je grootste droom?

Louis: Werken en leven in Nederland. Liefst als bankier. Maar eigenlijk wil ik direct na mijn middelbaar al komen werken in Nederland. Maakt niet zo veel uit als wat, als ik maar geld verdien. Kun jij dat voor me regelen?

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift