Het relaas van een boekhandel in Nairobi

Meneer Mũreithi en Josphat Kariũki zijn pas vorig jaar begonnen. ‘We wilden een boekhandelmet meer dan alleen maar schoolboeken’, legt meneer Mũreithi uit. Toch bestaat het assortiment vooral uit boeken uit de schoolcurricula en vormen scholieren en hun ouders het grootste klantenbestand. Volgende week beginnen de scholen weer: dan gaan de verkoopcijfers hopelijk weer omhoog. Het is niet gemakkelijk om met een boekhandel in Nairobi het hoofd boven water te houden te midden van alle GSM-winkels en computershops.

  • © Inge Brinkman Meneer Mũreithi en Josphat in hun boekwinkel. © Inge Brinkman

De twee mannen werkten hiervoor allebei bij de grote internationale boekhandel Bookpoint. Ze kennen elkaar nu vijf jaar en meneer Mũreithi was al meer dan twintig jaar werkzaam bij Bookpoint. Maar er waren familieproblemen in het management van Bookpoint en de zaken gingen steeds slechter. Het stond zelfs in alle kranten toen de winkel uiteindelijk werd gesloten.

Daarop besloten de ex-werknemers om een eigen boekhandel te beginnen. Ze doopten hun winkel Young Point Bookshop, om hun nieuwe initiatief kracht bij te zetten. In hun propvolle winkeltje liggen de obligate schoolboeken, maar dit wordt aangevuld met boeken over accountancy & finance en een behoorlijke hoeveelheid literaire werken. Zoals in veel winkels in Nairobi zijn er ijzeren tralies tussen de klanten en de verkopers: echt veilig is Nairobi niet.

‘Ik vind dat ik moet weten wat ik verkoop en dus probeer ik zoveel mogelijk boeken te lezen.’

Boeken zijn duur. Terwijl veel producten in Kenya relatief goedkoop zijn, is de prijs voor een boek vergelijkbaar met Europese prijzen.

Toch is er in Kenya een leescultuur: op straat worden boeken en kranten verkocht, er bestaat een levendige handel in populaire, goedkope romans en veel mensen vinden boeken belangrijk. Wellicht mede daarom lukt het voorlopig om de balans van Young Point Bookshop positief te houden.

Toch zouden de eigenaren graag wat meer etalageruimte hebben. Nu hebben ze een piepklein hoekje beneden aan de straat en er staan pijlen om potentiele klanten naar de eerste verdieping te loodsen waar Young Point Bookshop zich bevindt. Het beste zou natuurlijk zijn om een winkelruimte aan Moi Avenue zelf te hebben, maar voorlopig is dat financieel absoluut onhaalbaar.

De eigenaars lezen allebei graag. Meneer Mũreithi leest het liefst van al geschiedenisboeken. Of boeken in het Gikuyu, zijn moedertaal. Bij zijn vroegere werkgever leverde dat soms problemen op: ‘Die wilde niet dat ik las. Zeker niet omdat hij zelf die boeken in het Gikuyu niet kon lezen. Maar ik vind dat ik moet weten wat ik verkoop en dus probeerde ik zoveel mogelijk boeken te lezen.’

Ze hopen allebei dat hun winkel kan blijven draaien. Als ik vraag of ze nog iets toe te voegen hebben aan onze gesprekken, zegt meneer Mũreithi: ‘Schrijf maar dat we altijd een goede selectie boeken hebben over welk onderwerp dan ook. En als we het niet hebben, zullen we het onmiddellijk aan onze voorraad toevoegen.’

De boekenbusiness in Kenya leeft. Nog altijd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.