Een wereldburger in wording in Brazilië

Zes maanden integratie in een favela in Fortaleza.

  • © Marte Lorent Uitzicht IPOM © Marte Lorent

De Bachelor – na – Bachelor Internationale Samenwerking Noord Zuid aan de UCLL streeft ernaar haar studenten te vormen tot kritische én geëngageerde wereldburgers. De opleiding focust op een zes maanden durende  stage in het zuiden van november tot april. Om deze visie kracht bij te zetten krijgen de studenten twee maand les zodat ze voorbereid op stage vertrekken. De opleiding behandelt globalisering en duurzame ontwikkeling, projectmanagement, intercultureel samenwerken, het plaatselijk idioom van hun bestemmingsland en een participatief onderzoek in samenwerking met de organisatie waarvoor ze werken.

Vooral een goede integratie op vlak van wonen, leven en werken in het gastland is het doel.

Of ik binnenkort een kritisch en geëngageerd wereldburger zal zijn, weet ik niet, maar een ander mens zal ik sowieso zijn.

Naar IPOM, waar ik sinds drie weken stagiair ben, komen dagelijks gemiddeld honderd kinderen tussen de zeven en vijftien jaar. De kinderen uit de favela Serviluz in Fortaleza, het noordoosten van Brazilië, worden daar voor of na school opgevangen en krijgen Engelse les, computerles, capoeira, surfles of kunstles om te voorkomen dat ze hun tijd op straat doorbrengen. IPOM (‘instituto povo do mar’ of ‘instituut van de mensen van de zee’) werd in 2010 opgestart door vier favela bewoners die heel veel geld verdienden met surfwedstrijden, niet wisten wat aan te vangen met het geld en dan maar beslisten om samen een vzw op te starten.

Hoewel het hier helemaal anders is dan thuis op vlak van veiligheid, contacten, klimaat, taal, armoede en stadsleven voel ik mij hier tegelijk ook helemaal thuis. Of ik over vijf maand een kritisch en geëngageerd wereldburger zal zijn, weet ik niet, een ander mens zal ik sowieso zijn.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3149   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur

  • Berichten uit favela Serviluz

    Marte Lorent volgt de Bachelor-na-bachelor Internationale Samenwerking Noord-Zuid aan de UCLL. Voor deze opleiding gaat ze een half jaar op stage in de favela Serviluz in Fortaleza, Brazilië.