Day 2,3

Vandaag ging de 51e sessie van de CSocD van start, de Commissie voor Sociale Ontwikkeling, dé 10-daagse vergadering waarvoor we gekomen zijn. Het centrale thema van deze CSocD-sessie wordt uiterst bondig omschreven als: “Promoting empowerment of people in achieving poverty eradication, social integration and full employment and decent work for all”.

Maar eerst nog even naar gisteren.

Gisteren, 5 februari, vond het Civil Society Forum plaats. Een hele dag  reflecteerden NGOs tijdens panel gesprekken, speeches en working groups over de onderwerpen die tijdens de CSocD aan bod zouden komen en de betrokkenheid en rol van de civiele maatschappij in deze.
Opvallend tijdens de gesprekken was dat het probleem van de enorme jeugdwerkloosheid regelmatig werd aangehaald en meerdere sprekers jongeren wereldwijd oproepen om gezamenlijk hun stem te verheffen en een oplossing af te dwingen.

Aanvankelijk volgden Denis en ik de plenaire debatten, maar al snel werd onze aandacht volledig opgeslorpt door de afwerking van onze speech over jeugdwerkloosheid en de voorbereiding van de vergaderingen over de jeugdresolutie. Wanneer de, intussen afgewerkte, speech zal plaatsvinden is nog steeds onduidelijk. Maar in afwachting daarvan kunnen we ons nu volledig concentreren op dat tweede aspect: de jeugdresolutie.

Ik schets even kort: de jeugdresolutie is een resolutie die om de twee jaar verschijnt en gaat in essentie over het “jeugdbeleid” dat wordt gevoerd door de Verenigde Naties. Dit “jeugdbeleid” wordt beschreven in het World Program of Action for Youth (WPAY). Het zijn voornamelijk dit beleidsinstrument en de toepassing ervan die worden belicht in de opeenvolgende jeugdresoluties.
Dit jaar gaat de resolutie voornamelijk over een nieuw rapport van de Secretaris Generaal (de “grote” Ban Ki-moon) dat indicatoren naar voren schuift om de implementatie van het WPAY in de lidstaten te kunnen onderzoeken.

Samen met de Vlaamse en Franstalige Jeugdraad hebben Denis en ik aanvankelijk een aantal verduidelijkingsvragen en amendementen opgelijst gebaseerd op de draft-jeugdresolutie. Gisteren hebben we deze besproken met diplomaat Peter Verbrugghe en de reeds aanwezige collegae-jongerenvertegenwoordigers (Patrick en Sabrina aus Deutschland en Ileana en Boriana – zeg maar Boris – uit Bulgarije).

Nadien keerden Denis en ik met toastbrood, een pak kaas en één tomaat terug naar onze suite om alle opmerkingen en bezwaren van onze gesprekspartners te verwerken en ons finaal voor te bereiden op de EU-coördinatiemeeting die de ochtend nadien zou plaatsvinden voor de officiële start van de CSocD.

En dat brengt ons bij vandaag.

Vanmorgen begon alles pas echt! Om 8u45 werden we verwacht op de eerste EU-coördinatiemeeting van de CSocD. Deze vergadering is een moment van afstemming voor alle EU-lidstaten en zal vanaf nu dagelijks plaatsvinden. Tijdens de bijeenkomst van vandaag zouden we nagaan wat onze onderhandelingsruimte is tijdens de eerste resolutiebespreking die later op de dag zou plaatsvinden.

Aangezien Portugal de jeugdresolutie dit jaar faciliteert (lees: de leiding neemt bij het tot stand brengen ervan) kwam deze resolutie jammer genoeg slechts zeer kort aan bod tijdens de coördinatiemeeting. Wij die dachten onze vragen en bemerkingen hier te kunnen aankaarten wisten dus even niet meer waar naartoe. Maar al gauw hebben we onze strategie aangepast en een groot deel van onze voormiddag besteed aan de jacht op mevrouw Portugal. We moesten en zouden haar spreken voor het begin van de feitelijke onderhandelingen, “the informal meeting” van 13u15.

Om een al vrij lang verhaal toch zo kort mogelijk te maken volstaat het te zeggen dat we in dit opzet zijn geslaagd.  Na de bespreking van onze vragen en amendementen met de Belgische diplomaat, de fellow-youth delegates en miss Chair (mevrouw Portugal in haar rol van voorzitter) nam ik meermaals het woord tijdens de “informal meeting” om onze opmerkingen bij de tekst ter discussie op te werpen.

Het was een hele ervaring om als jongerenvertegenwoordiger ons land te mogen verdedigen. Geen enkele andere lidstaat biedt zijn jongeren voorlopig zo’n kans. Bij deze: bedankt Buitenlandse Zaken.

De eerste lezing van de draftresolutie hebben we vandaag niet kunnen afronden. De verderzetting is voor vrijdag. Daarom bespaar ik jullie voorlopig de details. Ook na 15u bleef vandaag zeer interessant. Maar gezien mijn dichtvallende ogen en het feit dat de belangrijkste ervaringen bij deze zijn gedeeld, rond ik hier even af.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • MO*journaliste Olivia Rutazibwa en ex-MO*journalist Stefaan Anrys presenteren op Filmfestival MOOOV in Turnhout en Brugge een selectie van de strafste documentaires uit binnen-en buitenland.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.