Fonio is de nieuwe Quinoa

Een onderzoek in samenwerking met Oxfam naar de lancering van Fonio op de Europese markt.

In oktober begonnen we als 4 volkomen onbekenden aan een project in samenwerking met Oxfam Wereldwinkels. Fonio is een graansoort die ook wel eens de nieuwe Quinoa wordt genoemd aangezien het zo rijk is aan nutriënten. Ons doel is om de hele waardenketen van fonio in kaart brengen.

  • De transformatrices verwerken het graan tot consumeerbare producten
  • Fonio voordat de transformatrices ermee aan de slag gaan
  • Een fantastische transformatrice - Cathérine- liet ons zien hoe je Fonio van het veld naar je bord brengt
  • Kennismaken met de lokale samenleving is een vaste waarde voor AFD-projecten
  • Place de la Révolution om 9u 's morgens

“Bonne arrivée!”, “Nassara!” , “Les blancs, les blancs!” 3 zinnetjes die we hier al ettelijke keren hebben gehoord.

Terwijl tijd hier een eigen ritme heeft, vliegt die van ons voorbij! Op dit moment zijn wij onderweg naar Benin, waar de volgende fase van ons project plaatsvindt. Voor de buitenstaanders: we zijn 4 studenten aan de KULeuven die samen aan een project werken voor Academics For Development. In oktober zijn we als 4 volkomen onbekenden samengezet om een project uit te voeren in samenwerking met Oxfam Wereldwinkels. Ons doel is om de hele waardenketen van fonio in kaart brengen. Fonio wordt soms ook wel eens de nieuwe Quinoa genoemd aangezien het zo rijk aan nutriënten is.

Transformatrices

Wist je dat …
… Fonio één van de oudste gecultiveerde graangewassen van West-Afrika is? Het wordt al meer dan 5000 jaar geoogst in meer dan 16 landen.
… Fonio glutenvrij is? Het heeft daarom veel te bieden voor mensen met allergieën en gluten intolerantie.
… Fonio vooral door vrouwen gekweekt en verwerkt wordt?
… Fonio extreem klein is? Het is slechts enkele millimeter lang, het is dus erg moeilijk om de schall van het graantje te verwijderen. Het proces is erg tijds- en arbeidsintensief.
… Fonio uitzet als je het kookt? Je hebt slechts zestig gram per persoon nodig voor één maaltijd.
… Fonio resistent is tegen droogte en een arme voedingsbodem? Het wordt vaak gebruikt als een reddingsmiddel als de grootste oogst gefaald is, meestal als gevolg van onregelmatig klimaat.
… Fonio één van de snelst groeiende gewassen van de wereld is? Het is mogelijk om Fonio te oogsten 67 tot 127 dagen na het inzaaien.
… Fonio sterke vezels heeft en een laag vetpercentage? Het is een uitzonderlijk gezond middel dat geschikt is voor zwangere vrouwen en jonge kinderen door het hoge gehalt methionine. Bovendien zijn diabetici ook gebaat bij deze voeding.
En ten slotte, maar daarom niet minder belangrijk:
Wist je dat Fonio simpelweg heerlijk is? Wij hebben reeds drie heerlijke gerechten met Fonio geproefd tijdens een fantastische African night in Leuven. 

Gedurende een jaar voerden we voorbereidend onderzoek uit en probeerden we zoveel mogelijk actoren te contacteren. Sinds onze aankomst in Burkina Faso hebben we nog geen moment stilgezeten. Vanaf de eerste dag dat we toekwamen was onze agenda volgeboekt met afspraken. Van onderzoeksorganisaties tot fonio-producenten en “transformatrices” die het graan verwerken tot consumeerbare producten.

De transformatrices verwerken het graan tot consumeerbare producten

Na enkele dagen in Ouaga verplaatsten we ons naar Bobo-Dioulasso, de tweede grootste stad van het land. Zalig om de drukke hoofdstad voor een paar dagen te verlaten. Eens in Bobo aangekomen hebben we enkele fonio-producenten ontmoet die van het platteland naar Bobo waren gekomen. Het gebied achter Bobo, waar bijna alle producenten gevestigd zijn, is immers gemarkeerd als rode zone en dus te onveilig voor ons.

Ten huwelijk

We ontmoetten Catherine, een tranformatrice en leerden zelf fonio wassen. Zeer leuke ervaring! Nu nog belt Catherine ons regelmatig op om te vragen hoe het met ons gaat, net zoals het meisje dat Nescafé verkocht in de plaatselijke supermarkt en ons nummer vroeg. Het is soms nog moeilijk te plaatsen maar het lijkt alsof contact hebben met een blanke een soort van prestige is hier. Zo worden we hier ook elke dag minstens één keer ten huwelijk gevraagd. En het blijft moeilijk om te begrijpen waarom ze dat zo rechtuit vragen: is het een grapje of menen ze het echt? Of is het gewoon hun manier om een complimentje te geven?

Feest

Dankzij onze chauffeur Moussa, die ons overal naartoe bracht, leuke plekjes liet ontdekken om te eten en ons liet kennismaken met zijn vrienden en familie, kregen we een voorsmaakje van wat de lokale cultuur inhoudt. Zo kregen we zelfs de kans om het feest van het einde van de Ramadan mee te vieren: we namen ‘s ochtends deel aan het groot gebed en gingen daarna mee van huis tot huis waar we telkens een heerlijke schotel aten en frisdrank kregen aangeboden. ‘Neen’ zeggen was geen optie.

“un humain est un humain”

Je hebt het gevoel dat Moslims en Christenen hier gemakkelijker samenleven en respect hebben voor elkaars geloof, “un humain est un humain” zoals een wijze, oudere man ons wist te vertellen.

Place de la Révolution om 9u ‘s morgens

Ons verblijf in Burkina Faso zit erop, we zijn benieuwd om de culturele en projectgerelateerde verschillen met Benin te gaan ontdekken! Hieronder vertellen we nog enkele leuke weetje over Fonio. Meer anekdotes over onze reis verschijnen op de Facebookpagina of op de website van AFD.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3174   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift