Chileense solidariteit met Gaza

Weinige mensen zijn er van op de hoogte, maar de grootste Palestijnse diaspora bevindt zich in Chili. Met 400.000 in totaal, vormt de Palestijnse gemeenschap een belangrijke minderheid binnen dit land.

Naar aanleiding van de recente Israëlische inval in Gaza hield deze gemeenschap binnen Chili dan ook verscheidene protestacties. Ik had een gesprek met Sergio Zerene, de voorzitter van de Palestijnse Gemeenschap in Chili.

Antecedenten


Chili en Palestina: twee landen die geografisch, maar evenzeer cultureel en historisch bitter weinig raakpunten hebben. Ik fronste dan ook mijn wenkbrouwen toen men mij vertelde dat zoveel Palestijnen ooit naar Chili geëmigreerd zijn. “Op het einde van de negentiende eeuw begonnen verschillende Palestijnse burgers zich te vestigen in Chili”, begint Sergio Zerene zijn verklaring. “Zij gingen op zoek naar betere levensomstandigheden.
Een 500 jaar lange overheersing van het Ottomaanse Rijk had hen immers verbitterd achtergelaten. Deze eeuwenlange overheersing leidde niet naar een verdere culturele of economische ontwikkeling van de Arabische wereld.
Vele Palestijnen zagen hun heil in emigratie naar Zuid-Amerika. Toen kregen wij, Palestijnen, een heel positief beeld voorgeschoteld over Latijns-Amerika. Voor ons was het een rustig continent met vele ontwikkelingsmogelijkheden en weinig conflicten.
De Palestijnen in Chili zijn hoofdzakelijk afkomstig uit twee Palestijnse dorpen: Beit-Jala en Belèn. Zij werden echter van in het begin geconfronteerd met een compleet andere realiteit. Ook hier werden zij gediscrimineerd, maar ze kenden de kracht de negatieve spiraal om te keren. Vandaag zijn de Palestijnen actief binnen de diverse sferen van de Chileense maatschappij: er zijn Palestijnse academici, de Palestijnse minderheid kent haar politieke vertegenwoordigers en ook op sportief gebied wedijveren de Palestijnen.
Palestino, voetbalploeg uit de Chileense eerste klasse, verloor vorig jaar nipt het kampioenschap.  “Palestijnen in Chili hebben hun eigen ruimte gecreërd, waardoor ze op hun beurt een constructieve bijdrage leveren aan de Chileense samenleving”, besluit Sergio Zerene.

Diverse protestacties


Sergio Zerene kijkt het Israëlische geweld met lede ogen aan. “Velen onder ons hebben nog familie en vrienden in de Palestijnse gebieden. Wij zijn hier dan ook om hun leven te verdedigen, en wijzen alle Israëlische agressie ten opzichte van ons volk af. Wij zijn immers van mening dat alle Palestijnen het recht hebben om een eigen, autonome Palestijnse Staat op te richten, in plaats van te leven in bezette gebieden.”
“Hier in Chili willen wij dit bereiken door de bevolking te sensibiliseren en te informeren over de Palestijnse kwestie. Wij verzamelen ook handtekeningen die wij willen overhandigen aan de Chileense autoriteiten. Wij willen dat de Chileense autoriteiten meewerken aan de politieke druk naar Israël toe, zodat dit land een einde maakt aan deze genocide in Gaza. Daarnaast eisen wij ook de onmiddellijke aftreding van de Israëlische ambassadeur in Chili, en het doorbreken van diplomatieke relaties”.
Volgens Sergio Zerene kaderen deze drukkingsmaatregelen in een ruimer geheel. “Ik heb bijzonder veel hoop in de internationale publieke opinie, die via deze protestacties haar regering onder druk kan zetten. Elke tegenstander van deze genocide heeft, waar ter wereld ook, de plicht om zijn eigen regering onder drug te zetten waarop deze regering dan weer druk zou zetten op de Israëlische autoriteiten. Indien de bevolking zich verenigt tegen deze verschrikkingen, ben ik ervan overtuigd dat wij machtig genoeg zijn deze wreedheden te stoppen. Israel moet immers beseffen dat het geen vrijgeleide krijgt van de Internationale Gemeenschap om over te gaan tot dergelijke barbaarse daden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.