Greenpop: The Zambia Festival of Action

Na vijf maanden in Zuid-Afrika ging ik op zoek naar een manier om alle liefde, zorg en energie die Afrika mij gaf, terug te geven. Zo kwam ik bij Greenpop terecht, een coöperatief project tussen Zuid-Afrika en Zambia met als doel mensen met elkaar en de planeet te verbinden en een van de beste vrijwilligersprojecten die ik ooit ben tegengekomen!

  • © Jade Hoornaert​ De baobab op wandelafstand van de lodge. Magisch op elk uur van de dag en nacht. © Jade Hoornaert​
  • © Jade Hoornaert​ Het resultaat van een dag bomen planten. © Jade Hoornaert​
  • © Jade Hoornaert​ Alex samen met Zambiaanse muzikanten die terwijl een boom geplant wordt een clip opnemen voor zijn Conservation Music Project. © Jade Hoornaert​

Op een uurtje rijden van de Zambezi, de natuurlijke grens tussen Zambia en buurlanden Botswana, Namibië en Zimbabwe, bevindt zich diep in de bush van Zambia een lodge omringd met bomen, tenten, moestuinen, composthopen, shetenges (Afrikaanse doeken) en dromenvangers. Hier vormt zich jaarlijks in de julimaand een familie forestgypsies die leven en liefde creëren onder de naam Greenpop.

Join the treevolution

Gestart als een klein project dat bomen plant, is Greenpop net als hun bomen gigantisch gegroeid en nog steeds. De laatste vier jaar is het project geëvolueerd van een pure focus op bomen planten naar een meer holistische benadering; workshops omtrent eco-onderneming, activiteiten omtrent permacultuur, projecten in voedselbossen, kunstactiviteiten waaronder muurschilderen en muziek met een ecologische noot, recyclageworkshops etc.

Tijdens het Greenpop festival rol je je mouwen op om diep in de Zambiaanse bodem te graven

Centraal in de Greenpop ethos is het geloof dat milieu en sociale oplossingen niet in woorden liggen maar in positieve actie. De focus ligt op duurzaamheid en actief burgerschap. Tijdens het Greenpop festival rol je je mouwen op om diep in de Zambiaanse bodem te graven en daag je jezelf uit om na te denken over een groenere toekomst. Je leeft, leert, plant, creëert, verbindt en deelt met nieuwe vrienden voor het leven. En iedereen is welkom.

My forest family 

Tussendoor is er voldoende tijd om elkaar te leren kennen. En hoewel Greenpop ontstaan is als een samenwerking tussen Zuid-Afrika en Zambia worden groene zielen van over de hele wereld, waaronder mezelf aangetrokken. Om jullie een idee te geven, laat ik jullie kennis maken met een greep uit mijn forest family.

Zo heb je Lauren en Micha uit Kaapstad die dit project samen met muzikant Jeremy Loops opgestart hebben. Daarnaast leerde ik ook Maria-Theresa en Sam kennen, twee Duitse meisjes die de wereld rondtrekken en hun artistieke talent delen in ruil voor liften, accommodatie en/of eten. 

Verder was er Jessica, een actrice en mensenrechtenactiviste uit Botswana, het land dat meer olifanten dan mensen telt; Webby een dokter uit Lusaka (Zambia) die op zoek is naar alternatieve geneesmiddelen; Imraan uit Kaapstad die ons meer leerde over zijn permacultuur tuin; Kagiso, een rastafari afkomstig uit Bloemfontein (Zuid-Afrika) met ervaring in het Drakensberg Boys Choir en met een diploma klassieke zang op zak; Russel uit Schotland die fietste tot Livingstone vanuit Kaapstad voor zijn journalist project MoJo Velo; Alex uit de States die door Afrika reist op zijn motorbike en lokale artiesten opzoekt om in hun taal muziek te maken die het belang van de natuur aankaart…  Zoveel verscheidenheid.

Krachtig Zambia, bedreigd Zambia

Zoveel inspirerende en geëngageerde zielen met verschillende achtergronden, levens en met elk hun eigen verhaal. Allemaal komen ze samen met hetzelfde doel en vormen op een maand één hechte familie met elkaar en de Zambiaanse bevolking. Hartverwarmend en hoopgevend in deze tijden van terreur. Zelden zo’n open en diepgaande gesprekken gevoerd als rond het kampvuur in Livingstone, zelden zoveel gedeeld met mensen op zo’n korte tijd als diep in de bush van Zambia.

Greenpop gaat terug naar de essentie. Naar waar wij, waar alles en iedereen vandaan komen. En dit op een plek als Zambia waar de natuur zich zo krachtig laat zien in fenomenen als de Zambezi, de Victoria watervallen, reusachtige baobabs, dieren in het wild… Maar tegelijk ook in het Zambia waar de natuur bedreigd wordt en ontbossing een dagelijkse realiteit is. De natuur heeft ons daar als mensen dichterbij gebracht, groeide over al onze culturen heen en overwoekerde de menselijke oppervlakkigheden. 

Enjoy yourself, live with passion and do great things.

Oostende, 25 juli 2016

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur