El Salvador: de vallei van de hangmatten

Sinds oudsher wordt El Salvador ook de Vallei van de hangmatten genoemd. De hangmatten zijn hier in El Salvador bekend om zalig te liggen wiebelen onder twee bomen ergens dicht bij de kust. Heerlijk. Maar..

1. El Salvador: de vallei van de hangmatten.

Sinds oudsher wordt El Salvador ook de Vallei van de hangmatten genoemd. De hangmatten zijn hier in El Salvador bekend om zalig te liggen wiebelen onder twee bomen ergens dicht bij de kust. Heerlijk. Maar..

De naam van Vallei van de hangmatten komt niet van het heerlijke wiebelen onder twee palmbomen. De naam werd gegeven omdat het land op een breuklijn ligt waar aardbevingen schering en inslag zijn. In het jaar 2010 bijvoorbeeld hadden we hier in ons landje meer dan 4,500 aardbevingen, waarvan 114 voelbaar waren. Eenmaal boven de 4 graden op de schaal van Richter of boven de III graden op de gewijzigde schaal van Mercali zijn die goed voelbaar.

We zijn het jaar 2011 dan ook “voelbaar” gestart: Tot en met 6 januari voelden we dagelijks een aardbeving. De een al iets sterker dan de andere. De “zwaarste” was van 5.3 graden Richter en IV op de schaal van Mercali. Ik kan jullie verzekeren dat het helemaal niet voelt als wiebelen in een hangmat. De onzekerheid en de onmacht heersen op zo’n moment: wordt de beving groter en sterker? Is het huis wel stevig genoeg gebouwd? Hoe lang zal het duren? Zijn het voorbodes van iets ernstiger?

Gelukkig is het tot vandaag zonder ernstige gevolgen. Dat hebben we weer gehad.

2. De moorden gaan gewoon door.

2011 is begonnen zoals 2010 geëindigd is: met vele moordpartijen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaf verschillende persconferenties waarin ze ons overtuigden van hoe goed ze het wel gedaan hebben in 2010. Meer dan 300 moorden minder dan in 2009. Maar toch nog dicht bij de 4000 moorden.

Januari 2011 blijkt weer de record cijfers van 2009 te zullen halen: meer dan 12 moorden per dag tot vandaag.

Het probleem is dus niet alleen meer van de politie. Het is een epidemie, gevolg van verschillende factoren: gebrek aan opvoeding, gebrek aan werk, gebrek aan financiële middelen om te overleven, gebrek aan geloof in het systeem, gebrek aan kansen in de maatschappij, te weinig controle op vuurwapens, geen inzicht in wat de jeugbendes doen, geen pak op de georganiseerde misdaad.

Blijkbaar is de georganiseerde misdaad in Mexico en Midden Amerika, beter georganiseerd dan de staat. De staat probeert wel een antwoord te geven op de gebeurtenissen, maar is steeds een stap te laat.

Er moet dus meer gebeuren dan wat een ministerie van Justitie en Veiligheid aankan. Maar wie doet dat?

3. In Cuba opgeleide artsen.

De salvadoraanse artsen organisatie is boos. Ze zeggen dat de regering voorkeur geeft aan de salvadoraanse artsen die in Cuba zijn opgeleid. Dat zijn er samen, in 10 jaar dat Cuba die opleiding geeft, rond de 500. Elk jaar komen er in het land ongeveer 600 artsen bij, maar die hebben hier in het land zelf gestudeerd. Nu vindt het College van de Artsen dat de regering makkelijker een plaats geeft aan de in Cuba afgestudeerden dan aan de lokale afgestudeerde artsen.

Wat is er aan de hand? Tijdens de ARENA regeringen van de laatste 20 jaar werden de in Cuba afgestudeerden aangezien als “minderwaardige” artsen. Niet omdat het niveau van de studies minderwaardig is, maar simpelweg omdat ze in Cuba studeerden. Iemand die als arts afgestudeerd is, moet bij wet een jaar sociale dienst verlenen. Normaal worden de stagelopers daarvoor vergoed. De uit Cuba komende afgestudeerden moeten ook een sociaal jaar doen, maar die kregen vrijwel nooit een vergoeding. Daarna begon het burocratische gedoe om opgenomen te worden in het College van Artsen en om het beroep uit te kunnen oefenen. Het kon tot jaren duren alvorens aanvaard te worden. Een aanstelling bij het ministerie van gezondheidszorg zat er voor de arsten uit Cuba, tijdens de 20 jaar ARENA regeringen, helemaal niet in.

Dat is nu met de nieuwe regering van Mauricio Funes veranderd. De in Cuba afgestudeerden krijgen hun gelijkstelling vrijwel onmiddellijk en worden, voor zover het kan, opgenomen in het nieuwe integrale gezondheids systeem dat erop gericht is tot bij de mensen in de meest afgelegen dorpen te gaan. De in Cuba afgestudeerden hebben die sociale achtergrond meegekregen en werken meer op preventieve gezondheidszprg dan op curatieve. Hun opleiding is dus geschikter om dit soort taken uit te voeren. Dus worden ze, omwille van hun bekwaamheid en bereidheid aangenomen. Maar, ook lokaal afgestudeerden komen in aanmerking. Tenslotte zitten nog meer dan de helft van de in Cuba afgestudeerden zonder werk. En dit in een land met amper 13,000 artsen.

4. Systeem om de luchtvervuiling te meten.

El Salvador is het eerste land van Midden Amerika dat in de hoofdstad een systeem heeft geïnstalleerd om de luchtvervuiling te meten. Dat heeft een half miljoen dollars gekost.

Binnen enkele maanden zal rechstreeks op internet te zien zijn hoe het er voor staat. Het systeem zal ook direct in verbinding staan met het Centrum van het Water in de Vochtige Tropen voor Latijns Amerika en het Caribische Gebied in Panama.

Goed punt dus voor de Milieu Minister Herman Rosa Chávez. Hopelijks doet het Ministerie voor Transport straks iets met de verontrustende cijfers.

Tot een volgende keer

Rosa (Guadalupe) en Willibrord (Guillermo)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.