Verkiezingen in El Salvador: de uitslagen

De reden waarom ik een week gewacht heb om jullie de eindresutaten te sturen is eenvoudig. In drie gemeenten moesten de verkiezingen over gedaan worden, wegens onlusten op 11 maart waardoor de kiesbureau’s voortijdig gesloten werden.

Door de verkiezingen in die drie gemeentes was het mogelijk dat de verdeling van de kamerzetels nog zou worden gewijzigd, maar dat is niet gebeurd. Gisteren kregen we dus de volledige en herziene resultaten.

Voor wat betreft parlementsleden kregen we het volgende:

 • ARENA (Uiterst rechtse partij van doodseskader man D’Aubuisson) 33 zetels (was 32 zetels in 2009)
 • FMLN (Linkse ex.guerrillero partij) 31 zetels (was 35 zetels in 2009)
 • GANA (nieuwe rechtse partij, afscheuring van ARENA) 11 zetels
 • CN (was PCN maar die partij werd uitgeschreven; uiterst rechte partij van de ex.dictators) 6 zetels (was 12 in 2009) 
 • CD (gematigd linkse partij) 1 zetel (was 1 in 2009)
 • PES (vroeger Christen Democratische partij) 1 zetel (was 2 in 2009)
 • Coalitie PES-CN (nieuwe coalitie in Chalatenango) 1 zetel (was 0 in 2009)

De grote verliezer op nationaal niveau is dus het FMLN dat 5 zetels verloor. De grote winnaar is ARENA dat, ondanks de afscheuring van GANA, zelfs nog 1 zetel meer haalt dan in 2009.

Rechts haalt opnieuw een meerderheid in het parlement. Voor president Funes wordt het er niet eenvoudiger op, tenzij GANA de president blijft steunen, wat ze totnogtoe gedaan hebben.

Het FMLN heeft 140.000 stemmen minder gehaald dan in 2009. Vele van die stemmen zijn naar GANA gegaan. De rest is het FMLN verloren door het feit dat veel minder mensen zijn gaan stemmen. 

Gemeentelijk niveau

De gemeenteraadsverkiezingen zijn nog erger voor het FMLN: de kandidaat voor de hoofdstad verloor, met slechts 31% tegen 63% voor de zittende burgemeester van ARENA. Maar daarnaast verloor het FMLN enkele stevige bastions rondom de hoofdstad: Mejicanos, San Martin, Apopa, Soyapango, Ilopango… precies waar het grootste deel van de Salvadoranen wonen.

De FMLN leiders verklaren de resultaten als volgt:

 • We hebben niet verloren, het is vrijwel een gelijk spel!
 • De lage opkomst van kiezers is oorzaak van de mindere stemmen op het FMLN. De ARENA kiezers zijn wel komen opdagen.
 • Sommige maatregelen van de regering (zoals de subsidie op gas, de hogere elektriciteitsrekeningen, het duurdere water, enz.) hebben vooral de middenklasse getroffen en die heben zich dus onthouden van stemmen.
 • Het verlies aan stemmen is vooral in de steden voelbaar. In het binnenland daarentegen kreeg het FMLN meer stemmen, dank zij de sociale programma’s van de overheid.
 • Het verlies moeten we goed analyseren, maar een ding is duidelijk: de partijleiding stapt niet op, want daar lossen we niets mee op!! 

Norman Quijano

Één man kent zijn toekomst al. In 2012 krijgen we presidentsverkiezingen. Norman Quijano, de opnieuw verkozen burgemeester van de hoofdstad heeft in een tv-interview al gezegd: “De partij mag zich niet vergissen. Ik heb de ervaring. Als jongen was ik al lid van de partij. Jaren ben ik kamerlid geweest. Twee periodes van bestuur als burgemeester. Expertise, ervaring, kennis liggen bij mij. Andere kandidaten kunnen wel wat hebben, maar de meeste ervaring ligt bij mij”.

63% van de stemmen in de hoofdstad zijn hem naar het hoofd gestegen. Maar waarschijnlijk zal de partij voor hem kiezen. Ondanks het feit dat de voormalig vice-presidente van het land veel meer voorkeurstemmen haalde dan Quijano. De man wil echt president worden en dat is al jaren duidelijk. 

Wie een tegenkandiodaat van het FMLN kan zijn is de open vraag. Veel keuze is er niet… maar als het aan dezefde partijleiders ligt is de kans dat ze zich vergissen erg groot. Het worden weer spannende jaren.

Een man is uit het parlement verdwenen: Ciro Cruz Zepeda, jarenlang voorzitter van de kamer en lid van PCN (nu CN) is niet herkozen. Hij stond op de eerste plaats maar hij noch zijn partij kregen voldoende stemmen. Geen groot verlies voor het land. Vorig jaar leidde hij, stomdronken, een kamerdebat. Alle partijen namen hem dat kwalijk.

Over de verschillende kamerleden is heel veel te zeggen (corruptie, afwezigheid tijdens de zittingen, neerschieten van mensen, noem maar op). Dat zijn de mensen die de komende drie jaar het land zullen leiden…

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2825   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

 • MO*journaliste Olivia Rutazibwa en ex-MO*journalist Stefaan Anrys presenteren op Filmfestival MOOOV in Turnhout en Brugge een selectie van de strafste documentaires uit binnen-en buitenland.