Zondag verkiezingen in El Salvador

Zondag 11 maart zijn er weer verkiezingen in ons land. Dit keer voor parlementsleden en burgemeesters. In 2009 hadden we verkiezingen voor de president, voor burgemeesters en parlemenstleden. Een president wordt voor 5 jaar gekozen, de burgemeesters en parlemenstsleden telkens voor slechts 3 jaar. Dat betekent dat we straks in 2014 opnieuw presidentsverkiezingen zullen hebben en in 2015 dus nog maar een keer verkiezingen voor parlemenstleden en burgemeesters. Zo blijven we bezig.

Het zou natuurlijk beter zijn om ergens een wetje te stemmen dat zegt dat alle verkozenen voor 4 of 5 jaar gekozen zijn. Op die manier zouden we om de vier of vijf jaar verkiezingen hebben en niet om de haverklap. Dat zou het toelaten dat burgemeesters 4 jaar de tijd zouden hebben om hun “beloftes” na te komen. Dat zou ook het land, maar vooral de politieke partijen veel geld besparen. Sommige experts hebben uitgerekend dat er dit jaar weer voor meer dan 7 miljoen dollar aan verkiezingspropaganda is uitgegeven.

Gelukkig mag er sinds vannacht om 12 uur geen reclame meer gemaakt worden, zogezegd om de mensen nu rustig te laten nadenken. Daarom mag er ook tot de dag na de verkiezingen nergens bier of sterke drank verkocht of geschonken worden.

Voorspellingen

Zoals het er uit ziet zal er niet veel veranderen. De voorspellers zeggen dat ARENA (uiterst rechtse partij) weer de grootste partij zal worden, maar het FMLN (ex-guerilla partij en nu aan de macht) zegt dat zij nog meer stemmen zullen halen dan de vorige keer. Het FMLN mikt op 43 zetels in het Congres en dat zou een meerderheid betekenen. Nu heeft het FMLN 39 zetels.

Te verwachten is dat de rechtse partijen samen de meerderheid zullen halen en dat het dus voor links vrijwel onmogelijk zal blijven om grote veranderingen door te voeren, ook als is hun verkiezingsslogan “De verandering gaat door”.

Toch zijn er enkele vernieuwingen:

  • Voor het eerst in de geschiedenis van het land kunnen de kiezers op een naam stemmen. Dat is tegen het zere been van de top van het FMLN die hun achterban aanraadt om toch maar op de partij te stemmen en niet op een naam. De top wil immers hun baantje als goed betaalde volksvertegenwoordiger niet kwijt.
  • Gezien veel mensen niet kunnen lezen, wordt er naast de namen ook een foto geplakt. Voor San Salvador wordt dat wel een probleem, want de stembrieven voor parlementsleden zullen samen 168 foto’s en namen hebben. Ik vrees dus dat vele mensen echt hun tijd in het stemhokje zullen gebruiken.
  • Ook voor het eerst zijn er parlementskandidaten zonder partij. Die zullen, denk ik, deze verkiezingen niet overleven. Niemand kent hen en er is geen cultuur om op onafhankelijken te stemmen.
  • Twee traditionele partijen, de PCN en de Christen Democraten (PDC) zijn enkele maanden geleden definitief van de lijst geschrapt, maar doen toch weer mee onder een andere naam: PCN is nu CN (Nationale verzoening) en PDC is nu PES (Partij van de hoop). Of de naamsverandering gevolgen zal hebben weten we ook maandag.
  • Tenslotte kunnen we nu dicht bij huis gaan stemmen. Vroeger waren er maar rond de 450 stemplaatsen in het hele land. Nu zijn er dat meer dan 1500. Precies om de stemhokjes dichter bij de mensen te brengen en op die manier meer kiezers te bereiken

Meer spektakel dan noodzaak

Waar de spanning het grootst is, is bij de burgemeestersverkiezingen in de hoofdstad. In 2009 verloor het FMLN dit bastion waar ze al 12 jaar lang de scepter zwaaiden. De huidge burgemeester (Norman Quijano van ARENA) wordt door iedereen gezien als de zekere winnaar. Vanaf de eerste dag als burgemeester heeft hij niet nagelaten om zich te profileren. Overal in de stad kon je zijn naam zien: “Norman Quijano, Burgemeester”. Drie jaar lang.

Zijn werkzaamheden zijn meer spectaculair dan nodig: vernieuwen van parken en pleintjes. Bomen werden ongehakt en beton kwam ervoor in de plaats, maar dan met een fontein en dat is toch mooi? De mensen zien veranderingen en vinden dus dat hij het goed gedaan heeft. De spanjaarden wonnen tijdens de verovering van Latijns-Amerika de harten van de indianen met spiegeltjes en geschenkjes. Wat dat betreft leven we nog in de 15de eeuw. De mensen laten zich niet overtuigen door programma´s, maar door oppervlakkige dingen. 

Er zal dus niet veel veranderen zondag, ondanks het feit dat ik voor de eerste keer mag gaan stemmen, want sinds 2009 ben ik nu ook een echte salvadoraan (zonder mijn belgische nationaliteit te verliezen)…

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • MO*journaliste Olivia Rutazibwa en ex-MO*journalist Stefaan Anrys presenteren op Filmfestival MOOOV in Turnhout en Brugge een selectie van de strafste documentaires uit binnen-en buitenland.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.