Niet voor publicatie...

Maar wist je dat… Haïti boordenvol contrasten zit? Je ziet hier de meest prachtig uitgedoste en vooral minutieus gekapte mensen temidden van troosteloze straten vol modder, plastiek afval en een onvoorstelbaar chaotisch verkeer.
Wist je dat…
  • Er in heel de hoofdstad maar één kruispunt is met verkeerslichten die werken. Het werkt op zonne-energie, maar wordt daarom nog niet gerespecteerd. 
  • De MINUSTAH door de Haitianen smalend TURISTAH genoemd worden. Na een zaterdagnamiddag op een palmenstrand bezaaid met VN-blauwhelmen begrijp ik maar al te goed wat ze hiermee bedoelen… 
  • Lambi (een plaatselijke specialiteit uit een Trompetschelp) een afrodisiacum is en dus best niet door paters wordt gegeten. Zij kunnen zich beter storten op de lustremmende mango’s.

Over het Chirowerk en het in het midden houden van de kerk…
Ondertussen werk ik bijna een maand op het nationaal secretariaat, heb ik bij drie Chirogroepen een zondagactiviteit meegemaakt en begin ik de sterktes en zwaktes van de beweging hier te zien. Er al meteen werk van maken om de pijnpunten te verzachten, lijkt mij nog wat voorbarig. Ik observeer nu goed en probeer vooral te begrijpen waarom. Pas in een volgende fase ben ik van plan om samen met de Chiromensen hier naar oplossingen te zoeken. Die zullen immers het duurzaamst zijn.
Enkele anekdotes:  
  • Een secretaresse die “Patience” speelt, lijkt heel druk bezig, maar het vraagt ook veel “pasyans” om op haar werk te wachten.
  • Een aspirante deed uitermate goed haar best om een handjevol ondeugende “sterrenmeisjes” (onze “speelclubbers” en “rakwies”) een Frans tekstje over de eigenschappen van een braaf kind van buiten te laten leren. Er is hier en daar toch dus nog werk aan de pedagogische winkel …
  • Al weken durfde ik niet goed voor te stellen om het bureau op te ruimen. Ik vreesde dat dat verkeerd zou overkomen. Enkele dagen geleden zochten we ons een bult naar enkele belangrijke documenten. Mijn voorstel om wat dingen te gaan ordenen, werd op dat moment bijzonder goed onthaald. De bewuste papieren hebben we nog altijd niet gevonden, maar we ontdekten wel al een “vergeten” publicatie, die we gaan herwerken als leidraad bij het voorbereiden van de leiderskring en de Chirozondag. 

Ik ben een “hond” in het diepst van mijn gedachten…
Wat is het verschil tussen een kat en een hond? Een hond krijgt van de mensen te eten en te drinken. Hij wordt verzorgd en gestreeld. En hij denkt: “Waaw, de mensen moeten wel goden zijn, als ik zie hoe goed ze voor mij zijn.” De kat krijgt ook van de mensen te eten en te drinken. Ze wordt verzorgd en gestreeld. En ze denkt: “Waaw, ik moet wel een god zijn, als ik zie hoe goed ze voor mij zijn.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur

  • Lies werkt in Haïti via Broederlijk Delen bij hun partnerorganisatie RNDDH, het Nationaal Netwerk voor de Verdediging van de Mensenrechten.