De ondermijning van de Nieuw-Zeelandse democratie

Het TPPA (Trans-Pacific Partnership Agreement) is een voorgesteld handelsakkoord dat onderhandeld wordt tussen de Verenigde Staten en elf andere landen, respectievelijk:Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Peru, Chili, Singapore, Mexico, Brunei, Maleisië en Vietnam. In dit artikel zal ik een korte inleiding geven en de rol van Nieuw-Zeeland toelichten.

  • Stop the TPPA (CC BY 2.0) Samen kunnen we het akkoord aan banden leggen Stop the TPPA (CC BY 2.0)

Nieuw-Zeeland is historisch gezien een land dat veel handelsakkoorden afsluit, normaal gezien haalt het daar een zeker voordeel uit.

Het TPPA doet juist het tegenovergestelde, alle onderdelen moeten in lijn zijn met de Amerikaanse wetgeving, ook als die niet stroken met lokale wetgevingen.

De onderhandelingen rond het akkoord waren al tien jaar lang in het geheim aan de gang, totdat via Wikileaks enkele documenten naar buiten kwamen. Het onderwerp wordt door de massamedia zorgvuldig doodgezwegen, daar moet dringend verandering in komen. 

Bedrijven boven

Deze geheimhouding maakt het akkoord uiterst verdacht en bijzonder ondemocratisch. De Nieuw-Zeelanders kunnen het contract pas in kijken nadat het getekend is door alle partijen. Ze hebben dus geen enkele mogelijkheid om in te stemmen of het te contesteren. Het is juist omdat het voorstel zo controversieel is, dat het geheim wordt gehouden, het is iets waar we anders nooit mee zouden toestemmen.

Hetgeen de deelnemende landen hebben moeten doen of afstaan om bepaalde akkoorden te bereiken wordt zelfs maar na vier jaar bekend gemaakt. De Nieuw-Zeelandse wetgeving stelt het belang van de bevolking boven dat van corporaties, het akkoord poogt daar een einde aan te maken.

 

Enkele onrustwekkende punten uit de gelekte documenten:

  • Buitenlandse investeerders krijgen het recht om Nieuw-Zeeland te vervolgen voor winstverlies via privérechtbanken(Investor-State Dispute Settlement)
  • Voorgenoemde privérechtbanken staan boven het oorspronkelijke nationale rechtssysteem, zelfs boven het hoogste gerechtshof, en worden voorgezeten door bedrijfsleden die ook kunnen optreden als advocaten of aanklagers.
  • Stel dat Nieuw-Zeeland de regulatie van haar waterkwaliteit wil verbeteren, kan het aangeklaagd worden. Dit punt creeërt een vrijgeleide voor bedrijven om de lokale rivieren te vervuilen zonder enige repercussies. 
  • Als voedsel genetisch gemodificeerd is, moet dat niet meer worden aangegeven op het product zelf. Dat betekent dus dat u niet zeker weet wat u koopt.

Als het akkoord zou worden afgesloten kan dat gezien worden als een directe aanval op onze democratie, jawel, ook die van ons. Europa is namelijk ook bezig met onderhandelingen rond een dergelijk akkoord, het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag, dat dezelfde afzwakking van onze rechten voor ogen heeft.

Voor meer informatie rond het akkoord kunt u terecht op volgende websites:

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.