Hoop op verandering in Ecuador

Het is vol goede moed dat ik de eerste werkdag van het jaar inzet. Participatief waterbeheer betekent uitdagingen, maar ook hoop op verandering.

  • © Protos/María del Carmen Macias Vergadering Observatorio del Agua, December 2015 © Protos/María del Carmen Macias
  • © Protos/María del Carmen Macias Diploma-uitreiking; leden van de Juntas © Protos/María del Carmen Macias

In Esmeraldas sloten Protos en zijn lokale partner CEFODI (onder andere gesteund door de Provincie Oost-Vlaanderen) het jaar 2015 af met twee betekenisvolle evenementen.

Eerst en vooral was er de graduatie van leden van de Juntas de Agua, lokale groepen die plaatselijke watersystemen beheren.

Ze namen deel aan een vorming gespreid over vijf maanden over thema’s zoals administratie van de watersystemen, werking van de waterzuiveringsinstallaties, wetgeving, vervuiling en beheer van waterbekkens, die werd bekroond met een certificaat. Voor sommigen een eerste diploma. Voor de gelegenheid stelde elke junta een project voor.

De creativiteit en diversiteit, maar ook de kwaliteit van de projecten verraste me; van de uitwerking van een watersysteem tot een plan voor herbebossing en sensibilisering. Iedereen presenteerde een voorstel om zijn lokale gemeenschap te verbeteren. De dagen van discussies, reflecties en aandacht hadden hun vruchten afgeworpen.

Fierheid overspoelde me, in een paar maanden tijd hadden deze lokale leiders heel wat verwezenlijkt. Op basis hiervan zullen we dit jaar een nieuwe vormingscyclus aanbieden.

Observatorio del Agua

Iedereen presenteerde een voorstel om zijn lokale gemeenschap te verbeteren.

Het tweede evenement was de creatie van een Observatorio del Agua voor de provincie Esmeraldas, een observatorium dat toezicht houdt op de lokale politiek. Krijgen basisbehoeften zoals waterzuivering voldoende aandacht in de politiek? Worden lokale ontwikkelingsplannen nageleefd? Worden de budgetten correct beheerd?

De Observatorio del Agua, gedragen door geëngageerde burgers, zal zich met deze thematieken bezig houden. Dankzij het Plan Nacional para el Buen Vivir dat burgerlijke participatie aanmoedigt, zal de Observatorio toegang kunnen claimen tot de nodige informatie en niet enkel een rol op papier spelen. Dit is broodnodig gezien het heersende gebrek aan prioritering van lokale overheden en de kloof tussen voornemens en implementatie van acties.

Lokale leiders een duwtje in de rug geven om zelf het lot in handen te nemen, is dát geen bijdrage tot “ontwikkeling”?!

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.