Crisis? Welke crisis?

In Grand Hotel schuiven gasten in avondjurk en maatpak aan voor een meterslang buffet, rijkelijk gevuld met lokale wildspecialiteiten. Op de menukaart: eend, rendierhart, orka en walvis. De avond ademt pracht en praal, niet bepaald wat je verwacht in een land dat bijna bankroet is gegaan.

De rest van het nachtleven van Reykjavik lijkt al even zorgeloos. Gunnar en zijn kameraden nemen me mee naar de chique bar van 101 Hotel, waar muzikanten, modeontwerpers, bankiers en advocaten samenhokken. Op de tafels kunstboeken, boven de loungebar design spotjes. Crisis? Welke crisis?

Spaargeld raakt op

‘IJsland is rijk’, zegt Gunnar. ‘We zijn een noordelijke welvaartsstaat met een hoge levensstandaard, en die zullen we blijven behouden.’ Op de Menselijke Ontwikkelingsindex van het VN-Ontwikkelingsprogramma staat IJsland op de veertiende plaats –vier trappen hoger dan België.

‘Maar trek geen foute conclusies. Veel IJslanders hebben nog altijd problemen –vooral gezinnen met kinderen, en mensen die de net voor het uitbreken van de crisis leningen zijn aangegaan. De 4x4’s in de straten tonen maar één gezicht. Er is ook een ander IJsland, dat zal ik je nog wel tonen. In 2013 gaan we de crisis pas echt beginnen voelen omdat mensen hun spaarreserves hebben aangesproken om leningen terug te betalen. Dat was het domste dat ze konden doen. En dat spaargeld geraakt langzaam maar zeker op.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur