“Illegale” demonstraties in Maleisië gaan gewoon door

Bersih 4 rally wil een transparante overheid

De spanningen lopen hoog op in Maleisië. Het hele land let op, want dit weekend kan het wel eens tot een uitbarsting komen. 

  • CC BY 2.0 Jeremy Choo Bersih organiseerde eerder drie andere demonstraties CC BY 2.0 Jeremy Choo

De premier wordt nog steeds verdacht van het stelen van ruim 630 miljoen euro aan overheidsgeld, en heeft daar alleen nog maar vaagjes op gereageerd. De Maleise Ringgit staat laag en blijft maar zakken. En dan zijn er nog politieke aanhangers van de huidige regering en politieke aanhangers van de oppositie die fel tegenover elkaar staan.

Bersih

Dit weekend vindt de Bersih 4 rally plaats. Dit is de vierde demonstratie die georganiseerd wordt door de Bersih organisatie, die weer ontstaan is uit stichtingen en maatschappelijke organisaties. In eerste instantie streden zij voor open en eerlijke verkiezingen, maar er staat voor hen steeds meer op het spel. Aanstaand weekend demonstreert men nogmaals voor open en eerlijke verkiezingen, maar ook voor een transparante overheid, het recht om te demonstreren, het versterken van de democratie en het redden van de nationale economie.

Drie steden

De demonstratie begint zaterdagmiddag en eindigt pas zondagavond. Tegelijkertijd wordt er op drie plekken gedemonstreerd: Kuala Lumpur, Kuching en Kota Kinabalu. Die laatste twee steden liggen op het eiland Borneo, waar men al langere tijd kritisch tegenover de overheid staat. Echter alleen in Kuala Lumpur wordt er een vaste looproute gevolgd. In de andere steden is het de bedoeling dat mensen gewoon samen komen.

Illegaal

De huidige overheid is op zijn zachtst gezegd niet blij met de geplande demonstratie. Ze hebben de rally dan ook als illegaal bestempeld. De politie in Kuala Lumpur had voorgesteld om de rally dan maar in een stadium te houden, maar dat was voor de organisatie geen optie. ‘De rally gaat gewoon door, ook zonder permissie’, was het antwoord van Maria Chin. Ook in Kuching en Kota Kinabalu is er geen toestemming voor de demonstraties, maar ook daar gaan ze gewoon door.

Speculeren

In Kuala Lumpur wordt er al een hoop gespeculeerd. Er wordt zelfs gewaarschuwd om binnen te blijven, omdat het wel eens uit de hand zou kunnen lopen. Er wordt verwacht dat de overheid grof geschut in zal zetten om de demonstratie te stoppen. Nu dreigen ze al dat bijvoorbeeld leraren niet gezien mogen worden bij de rally. Die zouden direct hun baan kwijtraken.

Ik moet laten zien dat ik het niet eens ben met het huidige beleid

Gearresteerd

Maar ondanks dat zijn er nog veel mensen gemotiveerd om te gaan. ‘Ik moet laten zien dat ik het niet eens ben met het huidige beleid’, zegt een Chinees-Maleise die graag anoniem wil blijven. ‘Zelfs als dat betekent dat ik misschien gearresteerd wordt.’

Steun

Gelukkig hebben de demonstranten niet alleen te maken met dreigingen vanuit de overheid. Want vanuit de maatschappij is er gelukkig ook steun. Zo hebben drie katholieke kerken toegezegd hun deuren te openen voor de demonstraten, mocht de rally uit de hand lopen.
To be continued… 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Auteur in Maleisië

    Lena is freelance auteur en woont sinds maart 2014 in Azië. Momenteel verblijft zij in Shanghai, China.