Berichtgeving over Majaz

Een rustpunt in deze krioelende miljoenstad vol armoede en bouwwoede die Lima heet, is de krant lezen. Ik ben meer dan verbaasd om in La República het laatste deel van een driedelige reeks over het mijnbouwconflict Majaz, Viaje al Centro de Majaz, aan te treffen.
Sinds 2004 al woedt in Noord-Peru een conflict waarbij boerengemeenschappen, lokale organisaties en ngo’s zich verzetten tegen de komst van de Majazmijn, die de ambitie heeft om de grootste kopermijn van Latijns-Amerika te worden. In de zomer van 2005 maakte ik in Noord-Peru een woelige periode mee van protesten en marsen, onthaald op geweld en foltering. Binnen twee dagen trek ik opnieuw naar het gebied. Ik hoop er van dichtbij te kunnen ervaren hoe de situatie geëvolueerd is en zal hopelijk mijn steentje bijdragen aan de voorbereiding van het volksreferendum, gepland op 30 september 2007.

2 jaar lang heb ik het nieuws over mijnbouwproblemen in Peru gevolgd. Artikels, persberichten, rapporten: via internetkanalen bleef ik goed op de hoogte – dacht ik. En dan nu deze reeks in La República! Twee jaar geleden bestempelde dezelfde krant de protesterende boeren in Cajamarca en Piura als terroristen en narcotraficanten. Nu trekt journalist Milagros Salazar fotograaf naar de gemeenschappen op wiens gronden de mijn geëxploiteerd zal worden. De boerenbevolking wordt geciteerd, de tocht naar het onherbergzame gebied wordt treffend beschreven. In het laatste artikel doet de journalist verslag van de louche manier waarop het mijnbouwbedrijf toestemming probeerde te verkrijgen om de gemeenschapsgronden te verkrijgen. De Peruaanse wetgeving stelt dat de boerengemeenschappen autonoom mogen beschikken over hun gronden. Een tweederde meerderheid van de algemene vergadering van de gemeenschap moet goedkeuren dat een buitenstaander gebruik mag maken van de gronden. Het mijnbouwbedrijf omzeilde deze wettelijke verplichting. Voor ingewijden vertelt het artikel hiermee niets nieuws. Wel nieuw is dat La República dit nieuws brengt. En dat, zoals reeds gezegd, 3 artikels de regio onder de nationale aandacht brengen.
Is deze berichtgeving een teken van een positieve evolutie? Groeit de kans dat het ´nee aan mijnbouw’, het ´jamaz majaz!’ (majaz nooit) van de boerengemeenschappen gehoord zal worden? Het citaat van de Peruaanse president Alan García in hetzelfde artikel doet twijfelen. Hij wil te allen koste het project Majaz laten doorgaan, maar zonder sociale schade en vervuiling te creëren. Is duurzame mijnbouw in de Hoge Andes überhaupt mogelijk? Wat denkt de bevolking ter plekke? Ik zal het in mijn komende brieven proberen uit te zoeken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.