Een brief aan België
Ik dring aan op dit verzoek aangezien het quasi onmogelijk is om de grens van Rafah naar Gaza over te steken zonder dit document. Ik weet en begrijp dat de Belgische overheid een negatief reisadvies uitvaardigt voor de Gazastrook. Journalisten en persmedewerkers zouden echter een uitzondering op die regel moeten betekenen. De pers heeft namelijk het recht en de plicht om het publiek te informeren over zaken van maatschappelijk belang. Het recht op informatie is een mensenrecht en is een van de voorwaarden waarop een democratische samenleving is gestoeld. Dit alles vereist echter een maximale vrijheid voor journalisten, zowel geestelijk als fysiek.
U weet ongetwijfeld wel dat het Palestijns-Israelisch conflict verder reikt dan de geografische grenzen van het gebied, dat Europa mee aan de wieg staat van het bestaan van de staat Israel en dat in een postmodern tijdperk van globalisme de “Oosterse Ander” zich in onze achtertuin bevindt. Kortom: informatie uit deze regio houdt maatschappelijk belang in voor België.
Daar wil ik ook graag aan toevoegen dat mijn collega fotograaf Tilde De Wandel reeds ter plaatse is, mede dankzij een brief die het ministerie van buitenlandse zaken voor haar opstelde (via de Belgische ambassade in Cairo) in een mum van tijd (een uur).
Mijn bedoeling is om verslag uit te brengen uit Gaza, voornamelijk over de humanitaire toestand, maar tegelijkertijd zal ik ook werken voor een Palestijnse NGO (Gaza Community Mental Health Programme) die werkzaam is rond het psychisch welzijn van de. De brief van deze organisatie vindt u eveneens in bijlage.
Ik hoop alsnog een positief antwoord te krijgen van u.
Met vriendelijke groet,
Inge Neefs
Maak MO* mee mogelijk.
Word proMO* net als 2938 andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.
Meer verhalen
-
Nieuws
-
Column
-
Nieuws
-
Nieuws
-
Nieuws
-
Nieuws