Internationale Vrouwendag: Filipijnen

Op Internationale Vrouwendag zullen, zoals op elke andere dag, vrouwen gedwongen worden hun huis te ontvluchten. Zij zullen de 45 miljoen andere mensen vervoegen die op de vlucht zijn, voor conflicten, vervolging, of natuurrampen.  Meer dan de helft van al die vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen.

  • © Yann Libessart © Yann Libessart © Yann Libessart

In november 2013 raasde tyfoon Haiyan over de Filipijnen: om en bij de 6000 mensen kwamen om het leven en miljoenen anderen bleven dakloos achter. Artsen Zonder Grenzen (AZG) is onmiddellijk in actie geschoten. De organisatie bood noodhulp aan de slachtoffers en herstelde de ziekenhuisdiensten voor de bevolking, in het bijzonder voor zwangere vrouwen en jonge kinderen.

Margaret Barclay, vroedvrouw bij AZG getuigt: “Deze ramp heeft alles op de Filipijnen vernield en de mensen wisten niet meer welke soorten gezondheidszorg er nog beschikbaar waren. De eerste vrouw die bij ons in Tacloban beviel, zou gestorven zijn als ze geen zorg had gekregen. Ze was immers erg ziek en leefde in een tent sinds de doortocht van de tyfoon. Zelfs tijdens haar zwangerschap had ze geen toegang tot de juiste zorgen. De bevalling verliep erg moeizaam en bovendien had ze pre-eclampsie, een ernstige complicatie die verband houdt met een te hoge bloeddruk. Toen de baby uiteindelijk geboren werd, was hij groter dan gemiddeld: hij woog 4,1 kg.

Bovendien ontdekten we dat de moeder aan diabetes leed maar daar nooit voor behandeld was. De baby was erg kwetsbaar en had eveneens gespecialiseerde verzorging nodig. Om alles nog ingewikkelder te maken, wilden de ouders hem zo snel mogelijk meenemen naar het noorden, ook al was hij ziek, omdat ze nog twee andere kinderen hadden waar niemand zich over ontfermde.”

Bekijk hier ons dossier over Internationale vrouwendag

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur