Geloof en trending topics in Zuid-Afrika

We besluiten de Tafelberg eens van dichterbij te gaan bekijken. Op weg naar dit natuurwonder zitten we in de taxi opgescheept met een extreem gelovige, zwarte man. In de namiddag ontmoeten we de fascinerende Nederlandse journaliste Miriam Mannak.

God is onze schepper

Zondag besluiten we ons aan wat sightseeing te wagen. We splitsen de groep in twee voor een bezoek aan de Tafelberg. De ene groep gaat de berg beklimmen, de andere neemt de kabelliftjes. Ik besluit aan te sluiten bij de gemakzuchtige groep. Vanuit onze lodge nemen Teun, Iris en ik een taxi naar de voet van de berg.

Onze taxichauffeur is een zwarte, extreem gelovige man. Teun knoopt een gesprek aan over religie. Ongelovig barst de taxichauffeur in lachen uit als Teun hem vertelt dat hij niet gelovig is. Maar wie creëerde de aarde dan volgens jou, vraagt de man. De meest plausibele verklaring ligt volgens Teun bij de wetenschap. De man begint boos te worden om de heidense oerknalpraat die Teun verkoopt. God heeft voor elk van ons een pad uitgestippeld en daar kan je niets aan veranderen, jongeman. Zo gaat de man nog even door en we voelen ons een pak minder op ons gemak. Eenmaal aangekomen zijn we blij dat we niet eerst een duiveluitdrijving moeten ondergaan voordat we zijn taxi uitstappen.

Na een leuke middag en enkele fantastische uitzichten bovenop de Tafelberg keren we terug naar Observatory. De groep die te voet de Tafelberg ging beklimmen, is verkeer gelopen. Via het pas dat ze hadden genomen, zouden ze normaal vier uur over de wandeling doen. Pas zeven uur later zijn we hen verschijnen in het brasserietje waar we hebben afgesproken met Miriam Mannak.

Zij is een Nederlandse journaliste die een acht jaar geleden naar Kaapstad trok via een journalistiek project. Uiteindelijk is ze nooit meer vertrokken en heeft ze zich in Kaapstad gesetteld. Intussen werkt ze voor enkele Zuid-Afrikaanse media en is ze correspondent voor De Tijd. Ze geeft ons enkele tips en vertelt wat de trending topics zijn momenteel in Kaapstad. Zo vermeldde ze bijvoorbeeld onderstaande onderwerpen.

Energie en werkloosheid

Het eerste waarover ze sprak was de energiecrisis in heel Zuid-Afrika. In vele, vaak armere, delen heeft de bevolking geen verlichting in hun huizen. Sommigen heb het geld niet om voor elektriciteit te betalen maar in sommige delen willen energieleveranciers de moeite niet nemen elektriciteit te voorzien. In tijden van winter zijn mensen na zes uur hierdoor verplicht in het donker te leven of gebruik te maken van kaarsen. Kinderen hebben hierdoor moeilijkheden om hun huiswerk te maken en ouders kunnen niet meer deftig werken in het huishouden.

Een ander groot probleem hier is de jeugdwerkloosheid. Door de gevolgen van de economische crisis in 2008-2009, is een kwart van de jongeren onder de 30 werkloos. Een van de oorzaken hiervan is de hoge kostprijs van studeren. Eén van de andere oorzaken is dat meer dan de helft van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Ook de informele energie speelt een rol in het hoge jeugdwerkloosheidscijfer. 

Een ander hot topic in de wereld van journalisten momenteel is de secrecy bill. Deze mediawet zou ervoor zorgen dat mensen binnen de overheid, wanneer ze het willen, informatie als geheim kunnen classificeren. Intussen is deze wettekst al aangepast maar enkele aspecten van de mediawet blijven nog onduidelijk. Zo weten journalisten en klokkenluiders nog steeds niet of ze onder de bescherming van de wet vallen als ze gevoelige informatie, zoals corruptie, publiek willen maken.

Bendeoorlogen

Uiteraard haalt Miriam ook Nelson Mandela aan. Zijn gezondheidstoestand is erg slecht momenteel. Ze vraagt zich af wat er met Zuid-Afrika zal gebeuren als hij sterft. Hoe zal de bevolking reageren en hoe zal zijn nalatenschap verder leven?

Als laatste haalt Miriam nog de criminaliteit en bendeoorlogen aan. Bendes vechten vaak hun ruzies uit op schoolterreinen. Hierdoor komt het leerproces van de schoolgaande jeugd in het gedrang. De scholen zijn ook al gedaan om twee uur ’s middags. Vaak staan bendeleden de kinderen aan de schoolpoorten al op te wachten om hen in te lijven in hun gangs. De ouders van de kinderen zijn vaak nog aan het werken waardoor de meeste kinderen een makkelijk slachtoffer vormen.

Corrective rape

Miriam hoort kort bij elk van ons waarover we graag willen schrijven in Kaapstad. Ze helpt ons aan contactpersonen en brengt nieuwe invalshoeken aan. Ik vertel haar dat ik graag over ‘corrective rape’ wil schrijven. Dit houdt in dat hetero mannen lesbische vrouwen verkrachten omdat ze denken dat de vrouwen dan weer hetero worden. Vele van deze vrouwen overleven de verkrachting vaak niet.

Voor mijn stuk wil ik vertrekken vanuit de gedachtegang van de hetero mannen. Waarom hebben zij het gevoel dat dit de taak is die ze van God kregen? Denken ze echt dat ze de vrouwen helpen door ze bloedend en gebroken achter te laten?  Ze vindt het een goed idee. We eten nog gezamenlijk iets en vertrekken dan na een lange dag weer naar onze lodge.

Deze productie kwam tot stand in het kader van het journalistieke trainingsprogramma Beyond Your World van Thomas More Mechelen. Beyond Your World wordt financieel mogelijk gemaakt door de Europese Commissie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.