Nek-aan-nek race in Butembo

Uit de rest van het land hebben we hier geen gedetailleerde informatie over de verkiezingsresultaten. Maar in Butembo kunnen we die zelf gaan sprokkelen in de stembureaus.

Zo rond een uur of drie in de namiddag waren de meeste stembureaus eindelijk rond met hun telling. In 46 van de 439 stembureaus ben ik de stemmen gaan opschrijven. Met iets meer dan tien percent van de bureaus geteld, krijgen we al een veel betrouwbaarder beeld van de trend hier in de stad, en die ziet er zo uit:

-          Vital Kamerhe: 27,9 %

-          Joseph Kabila: 27,8 %

-          Mbusa Nyamwisi: 27,7%

-          Etienne Tshisekedi: 12,7 %

Dit kan werkelijk nog alle kanten uit. De enige duidelijke conclusie is dat Tshisekedi het niet haalt in het Oosten, maar dat hij toch een significant aantal stemmen kan meerapen om samen met zijn grote winst in de Kasaïs, Bas-Congo, Equateur en Kinshasa toch nog kans te maken op de eindoverwinning. Aangezien Mbusa Nyamwisi enkel in Noord-Kivu een draagvlak heeft, blijft het spannend wie van de drie overigen het uiteindelijk zal halen.

Deze cijfers voor Butembo verbergen een erg grote diversiteit in Butembo zelf. In de wijk rond mijn woonst ligt Mbusa duidelijk voorop. In de wijk Furu ligt Kamerhe, dank zij zijn gangmaker Crispin Mbindule, heel stevig voorop, vaak met een score van meer dan het dubbel van Kabila. Tussenin beide wijken zijn het afwisselend Kabila en Mbusa die winnen.

Een verdeling van de bureaus tussen de winnaars levert het volgende beeld op:

-          Mbusa Nyamwisi wint in 21/46 bureaus

-          Joseph Kabila wint in 16/46 bureaus

-          Kamerhe wint in 9/46 bureaus

-          Tshisekedi wint nergens

Dit is een duidelijke indicator dat het draagvlak van Mbusa Nyamwisi beter gespreid is, maar aangezien hij nationaal geen kans maakt om verkozen te worden, is hier vooral van belang de betere spreiding van Kabila tegenover die van Kamerhe. Dat zou de zittende president dus uiteindelijk toch nog een lokale overwinning kunnen bezorgen, die zijn totaalscore in het hele land versterkt, zodat de finale strijd op nationaal vlak enkel nog gaat tussen Kabila en Tshisekedi.

Het ziet er naar uit dat het lange tijd zal duren eer duidelijk wordt wie de uiteindelijke overwinning binnenhaalt. En dat is niet goed voor de spanningen in het land. In een nek-aan-nek race zal elke kandidaat in de nek van de andere willen bijten, en elke samenwerkingsgedachte bannen, en dat zal enkel maar voor meer onrust zorgen.

Gisteravond is de achttienjarige zoon van een medewerkster van een bevriende NGO in Kinshasa door een politieman doodgeschoten vlakbij hun huis, zonder duidelijke aanleiding. De politie blijkt zomaar te hebben het vuur geopend op een groepje jongeren. Voor die moeder zijn deze verkiezingen voor altijd verbonden met de gruwel van de onrechtvaardige dood van haar kind.

Als de twee grote finalisten iet of wat voeling hebben met het volk, zouden ze er alles aan doen om dit soort incidenten te voorkomen, en een diepgaand onderzoek in te stellen. Het gevaar is echter reëel dat die olifanten het gras onder hun poten zullen blijven vertrappelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.