Het leven is duur: deel 2

Aan de andere kant van het eiland hebben de Haitianen beslist dat ze mooi genoeg hebben van deze torenhoge prijzen.

Haïti is het buurland van de Dominicaanse Republiek. Gedurende twee jaar heb ik pal op de grens tussen beiden gewoond. Aangezien Haïti niet langer meer vertegenwoordigd wordt in deze schrijfrubriek, maar de organisatie waarvoor ik werk, wel in beide landen aanwezig is, gaf ik mezelf groen licht om voor de verandering eens over de grens te wippen.


Hoewel Haïti en de DR op het eerste zicht niet zo veel gemeen hebben met elkaar, toch zijn er een aantal onderliggende banden die beide landen onlosmakelijk verbinden. Onderandere de hoge prijzenoorlog van voedsel, huur en schoolgeld is ook in Haïti hevig aan het woeden. Vele levensmiddelen zijn op erg korte tijd enorm in prijs gestegen. De prijs van rijst, het basisingrediënt van de Haïtiaanse keuken is op drie weken tijd zelfs verdubbeld in prijs. Maar in tegenstelling tot de Dominicanen hebben de Haïtianen een kleine week geleden beslist dat ze er genoeg van hebben.


Het regent verontrustende berichten van collega’s in mijn mailbox. Wie de recentste geschiedenis van Haïti  een beetje kent, weet dat er reden is tot ongerustheid. Slechts iets meer dan twee jaar  kon Haiti genieten van een relatieve stilte, na de verkiezing van Préval in feb 2006. De jaren daarvoor heerste complete anarchie over het land. Staat Haïti op het punt terug te keren naar zo’n periode?


De protesten, die startten in de stad les Cayes, zijn ondertussen al over het hele land uitgelopen. Wegen zijn afgezet, auto’s worden in brand gestoken, gebouwen worden met stenen bekogeld, er worden vuurgevechten gehouden. 5 doden zijn er al gevallen en een 60-tal gekwetsten. Honderden mensen probeerden het presidentieel paleis te bestormen en eisten het aftreden van President Préval omdat hij in de laatste twee jaar Haïti niet uit de armoedespiraal heeft kunnen trekken.  


President Préval roepte in zijn toespraak naar het Haïtiaanse volk op tot kalmte. Hij stelt de Haïtianen voor te investeren in lokale landbouw en productie, om zo komaf te kunnen maken met de hoge prijzen van de internationale markt. Haïti overleeft op dit moment immers bijna uitsluitend op ingevoerde levensmiddelen.


Wat de Haïtianen over zijn plan denken, zal de komende dagen duidelijk worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.