CAR in de war

Afgelopen weekend vonden er bijeenkomsten van de internationale Afrikaanse gemeenschap  plaats in N’djamena in Tjaad. Hier werd gesuggereerd om te komen tot een  staakt-het-vuren in Centrafrique. Zo ver is het echter nog niet gekomen. De gemoederen zijn ondertussen nog niet bedaard…

Een korte update over de situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Verschillende strategische steden bevinden zich ondertussen onder controle van de rebellengroep Séléka. Afgelopen zondag namen de rebellen zo de controle over Bambari, een goudstadje van belang. Na een kort vuurgevecht namen de rebellen de stad zonder veel problemen over van de regeringstroepen. Even voordien passeerden ze ook in Ndassim, een 18-tal km verijderd van Bambari. Daar bezetten ze een goudmijn geexploiteerd door een Canadese firma. Wegens kerst was er gelukkig niemand aanwezig, maar konden ze zich bijgevolg wel ongestoord voorzien van voertuigen, medicatie, etc.

25 december, kerstdag – Het beloofde staakt-het-vuren dat gisteren afgekondigd werd voor vandaag, kerstdag, duurde geen 24 uur. Vandaag  verwierven de rebellen controle over Kaga Bandoro, één van de belangrijkste steden van het land. Beide kanten beschuldigen elkaar echter van de lancering van de aanval. Van een zalige kerst gesproken…

26 december, 2e kerstdag – Vandaag veel beweging in Bangui. We krijgen ’s ochtends al meteen verschillende telefoons met het bericht: “Binnen blijven vandaag!” Verschillende manifestaties zouden plaatsvinden, in het bijzonder voor de Franse ambassade. Waarom? Langs de ene kant verwijten ze Frankrijk en de internationale gemeenschap hun passiviteit en onverschilligheid ten aanzien van de humanitaire situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (en daar kan ik hen geen ongelijk in geven…). Maar langs de andere kant gaan er ook duistere geruchten de ronde dat de Franse president, Hollande, de rebellen opgezet heeft tegen het huidige regime van president Bozizé. Nieuws over deze protesten sijpelde langzaam tot ons door. Van een rustige betoging ging het over tot een kleine strijd. De protesteerders zouden de ambassade belaagd hebben met stenen en molotovcocktails en zo zouden ze op Frans grondgebied geraakt zijn. Hierop riep de ambassade echter de hulp in van de Franse troepen die gestationeerd zijn in Bangui. Momenteel zijn de gemoederen naar ‘t schijnt wat bedaard, maar de sfeer hier in Bangui blijft gespannen.

Onze repatriëring, net als van vele andere buitenlanders, wordt voorbereid. Deze vrijdag vertrekken we, ons Eurosha-team, naar Kameroen. Al zullen we de situatie zeker opvolgen!

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2859   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur