Verontwaardiging en onmacht in de straten van Kinshasa

Keba Libulu! Pas op, een gat!

Tomas

Taxi’s geraken vast te zitten, in Kinshasa

Kinshasa, Congo—Als je erover nadenkt past het “débrouillez-vous”-principe binnen het breder plaatje van het Kinoise landschap. Vele organisaties werken omwille van gebroken of vergeten fundamenten niet zozeer proactief of op lange termijn, maar ad hoc en oplossingsgericht. Als er zich een probleem voordoet en opgelost geraakt, ben je toe aan een volgende uitdaging. Dat ligt aan de fundamenten.

Een treffend voorbeeld is de invoer van auto’s uit Dubai. Dagdagelijks verplaatsen duizenden mensen zich door de miljoenenstad naar hun werk. De meeste oude taxi’s en transportmiddelen waar ik in 2006 nog mee door Kinshasa zwierf zijn intussen vervangen door relatief moderne auto’s uit Dubai (weten de vele taxichauffeurs me te vertellen).

 Lies Busselen

“Keba Libula” (Pas op, een gat) – Avenue de Pierre Mulele in Kinshasa (10/10/2017)

Sinds april 2012 werd een maatregel getroffen om te vermijden dat zwaar vervuilende en auto’s klaar voor de schroothoop niet langer het land werden binnengelaten (Radio Okapi, 2012).

Intussen is deze maatregel al lichtjes teruggeschroefd april dit jaar (Actualité.cd, 2017).

De gaten – mabulu in lingala – in de wegen zijn echter een dagelijkse uitdaging voor alle chauffeurs. Meteen na de invoer begint de slijtage en het verval van haast nieuwe wagens.

Vergeten of gebroken fundamenten leiden vaak tot een uitputtingsslag met twee tegenovergestelde reacties tot gevolg: verontwaardiging of onmacht.

‘Mabé-zéro’

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift