Keniaans pyrethrum komt opnieuw tot bloei

Binnenkort op grote schaal verkrijgbaar: Biologische insecticiden uit Kenia

Pyrethrum is een mooi bloempje, al kunnen insecten hem niet waarderen. Ooit was Kenia groot in deze grondstof voor insecticiden. De sector is ingeklapt wegens wanbeleid van de overheid. Maar na lang lobbyen lijkt de sector weer opnieuw tot bloei te komen.

© Creative Commons

Ooit was het de vierde sector van Kenia, vertelt Justus Monda met weemoed. Eerst had je thee, dan koffie, dan het toerisme en daarna pyrethrum. Een chrysantachtige plant waar biologische insecticiden uit worden verwerkt. Kenia leverde wel 57 procent van de wereldwijde vraag. Nu misschien nog maar 2 procent, schat Monda.

De belangstelling vanuit Europa en Azië voor pyrethrum is niet verminderd. En ook in Kenia groeit de biologische sector, dus is daar ook vraag naar biologische gewasbeschermingsmiddelen.

‘De overheid heeft ons verwaarloosd.’

Het probleem zit hem bij de Pyrethrum Board of Kenya (PKB). Dit overheidsorgaan heeft de hele keten in handen. De distributie, de inkoop en verwerking tot pyrethrumextract. En het functioneert al jaren niet meer. Monda: ‘De overheid heeft ons verwaarloosd.’

De 6.000 leden van de Pyrethrum Growers Association (PGA) van Monda willen het monopolie van de PBK doorbreken. PGA heeft daartoe succesvol gelobbyd voor een wetswijziging. De nieuwe wet is begin 2013 aangenomen door het parlement.

Lees verder op Farming Africa

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2831   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur