Geen nieuws

Het gebrek aan elektriciteit in Ethiopia blijft al bijna twee maand het onderwerp van elk gesprek in Gondar. Bovendien hangt het nauw samen met een ander onderwerp dat ons blijft intrigeren, namelijk het gebrek aan informatieverspreiding en persvrijheid. Laten we daar eerst wat dieper op ingaan.
Recent waren er verkiezingen in Ethiopië. Iedereen werd verplicht om te gaan stemmen. De politie komt op de dag van de verkiezing met een steen op je deur of ramen kloppen totdat je buiten staat en belooft te gaan stemmen. Met een beetje geluk moet je niet meteen beloven op wie je gaat stemmen. Veel keuze heb je echter niet, de kans om nadien bedreigd te worden als je op de “verkeerde” persoon of partij stemt is te groot. De uitslag van een verkiezing kom je vervolgens niet echt te weten maar gaat eerder “de ronde”. Mischien, als het de buitenwereld boeit, heb je kans om iets via BBC te vernemen. Maar als de overheid (nog) niet wil dat je iets te weten komt, leggen ze het elektriciteits- en telefoonnetwerk lam en werpen je zo terug naar de Middeleeuwen.
Bijvoorbeeld, toen de VN-top samenkwam om tot een besluit te komen betreffende hun terugtrekking uit de veiligheidszone tussen Eritrea en Ethiopië, was er geen stroom of internet. Het nieuws raadplegen via televisie, online of per GSM werd zo onmogelijk gemaakt voor elke bewoner in Ethiopie. Kwestie van mensen hier onwetend te laten en mogelijke opstanden te voorkomen. Hetzelfde gebeurde toen de Meles Zenawi (Eerste Minister) naar Gondar kwam voor een drie-daags overleg. Niemand was op de hoogte van zijn komst maar telefoneren was gedurende die dagen plots niet meer.
Eén slecht woord over dit land naar de buitenwereld en Ethiopië wijst je op je plaats. Het is een bekend feit dat “ontwikkelingswerkers” beter niet te negatief mailen over dit land en zijn overheid. De kans dat je mail terugkomt met een waarschuwing van de Ethiopische “FBI” is groot. Artsen zonder Grenzen uit Frankrijk hebben zich onlangs uitgelaten over het wanbestuur van dit land, ze mochten vertrekken. In Addis verschijnt er een wekelijkse krant met ‘press freedom’ op gedrukt maar geloof niet dat je een artikel over corruptie mag publiceren.
Terug naar het elektriciteitsprobleem. Sinds zestal weken hebben we meerdere dagen en nachten per week geen stroom. We kregen zelfs een lijstje met alle data op zodat we er rekening mee kunnen houden. De verklaring waarom er geen elektriciteit is werd echter niet vermeld. Helaas was vorige maand ook de periode van Pasen en wordt dit in een religieus land als Ethiopie uitvoerig gevierd. De dagen dat er wel elektriciteit was, was juist op de feestdagen, de dagen waarop er niet gewerkt mag worden. Doorheen de week was er meestal geen elektrictiteit. Erg bevorderend was dit dus niet.
De meeste winkels en fabrieken, kleine hospitaals en grotere organisaties (vooral NGO’s) sloten op die dagen de deur. Het kwam er zowaar op neer dat er bijna een maand niet gewerkt werd. Met alle gevolgen vandien. Mensen verdienden niets en de momenten dat er wel iets open is, is er sprake van lange wachtrijen (waardoor je dus weer niet kan gaan werken…). Sommige fabrieken hebben ondertussen zelfs hun hele boeltje moeten opdoeken, mensen geraken werkloos, de prijzen van verschillende producten swingen de pan uit. De tef, het hoofdbestanddeel voor enjera (basisvoedsel voor elke Ethiopiër), kost ondertussen 10 birr voor 1 kilo. Voorheen was dit 4,5 birr.
Sinds enkele dagen vertelt men dat het zo nog wel wat maanden zal doorgaan. Maar niemand die natuurlijk met zekerheid weet hoe lang en wat de reden juist is. De bevolking denkt dat de overheid besloten heeft om al elektriciteit te verkopen aan buurlanden zoals Sudan. Hoewel dit officieel pas mag vanaf 2009, als het nieuwe hydro-elektriciteitsstation volledig klaar is. Andere menen dat de overheid wil besparen en daarom de schakel geregeld uitzet. Of dat er niet voldoende regen valt , en dus een tekort aan water is om elektriciteit op te wekken.
Eender welke verklaring: voor de bevolking doet de overheid hier absoluut geen goed mee. Of BBC en de VN hier wel aandacht aan besteden? Dat kunnen we dus niet nagaan. Mag een land zomaar beslissen, zonder verantwoording aan binnen- en buitenland, wat zij doet met haar elektriciteit? Ons lijkt het een plicht want hoe kan een land zich nu ontwikkelen als er geen elektriciteit en bijgevolg een beperkte economie en gezondheidszorg is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.