Liever geen BTW in Maleisië

Protesten tegen GST op vrijdag 1 mei

De Dag van de Arbeid is ook in Maleisië een vrije dag. Maar dit jaar zal 1 mei niet in het teken staan van luieren, de Maleiers zijn vastbesloten om de straat op te gaan. 

  • Phalinn Ooi (CC BY 2.0) Dataran Merdeka, de plek waar het protest in Kuala Lumpur zal eindigen. Phalinn Ooi (CC BY 2.0)

Deze keer geen politiek protest omdat er een oppositieleider is veroordeeld, nee, de protesten gaan over de GST die op 1 april werd ingevoerd in Maleisië. GST, Goods and Services Taxes, is bij ons beter bekend als BTW. In veel landen een heel normaal fenomeen, zo niet in Maleisië. De GST moet zo snel mogelijk weer verdwijnen, vinden de meesten.

#KitaLawan

De protesten worden georganiseerd door de #KitaLawan organisatie. Kita Lawan staat voor zoiets als “De Tegenstanders”. Zij waren eerder wél verantwoordelijk voor protesten tegen de overheid, waarvan de laatste op 28 maart 2015 plaatsvond. Toen pleitten zij nog voor het vrijkomen van oppositieleider Anwar Ibrahim. Tijdens die protestmars werden er een hoop demonstranten opgepakt door de politie. Kritiek uiten op de regering is in Maleisië nog altijd strafbaar.

Bang voor nieuwe arrestaties tijdens de demonstratie morgen, is #KitaLawan niet. „Het belangrijkste is dat de mensen komen. We moeten laten zien dat we niet bang zijn voor de politie en de politiek, en we moeten uitkomen voor wat we geloven’’, zegt de directie.

Nee tegen GST

Maar waarom is de GST nou zo’n groot probleem? Ten eerste zijn veel mensen boos over de prijsstijgingen. Op de prijzen van bestaande producten en diensten komt nu een belasting van 6%. Het grootste deel van de Maleise bevolking verdient maar weinig en daarom is de prijsstijging niet welkom. Ten tweede bestaat er heel veel verwarring over de GST. Veel mensen begrijpen niet wat het nou eigenlijk is en waarom het moet worden ingevoerd. Ze zijn boos over het tekort aan informatie over GST.

Ten derde is er nog het argument dat alleen rijke mensen van de GST zouden profiteren. De 6% GST wordt namelijk ook op inkomensbelastingen toegepast en vervangt daarmee andere belastingsystemen voor hoge inkomens. Men is bang dat de armen, die al moeite hadden om de inkomensbelasting te betalen of dat helemaal niet deden omdat ze onder de verdiengrens zaten, dat nu al helemaal niet meer kunnen.

Miljoen

De #KitaLawan organisatie wil morgen minstens een miljoen mensen op de been hebben. Drie grote steden in Maleisië zijn al aangewezen als plaats om te demonstreren, waaronder Kuala Lumpur. Daar zal de mars lopen van het stadscentrum tot aan Dataran Merdaka, het Vrijheidsplein. De oppositie steunt uiteraard de protesten tegen de GST-beslissing van de regering. Wat een verrassing… 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Auteur in Maleisië

    Lena is freelance auteur en woont sinds maart 2014 in Azië. Momenteel verblijft zij in Shanghai, China.