Veelbelovende thema’s op volgende Internationale Arbeidsconferenties (6 en einde reeks)

Het is de opdracht van de Raad van Bestuur de thema’s vast te leggen van de volgende internationale arbeidsconferenties. Belangrijk is onder meer dat deze conferenties nieuwe internationale normen (conventies of aanbevelingen) kunnen afkondigenDe besprekingen van de keuze van de thema’s verlopen meestal vrij moeilijk en zijn een langdurig proces. Niet elke regering krijgt graag nieuwe verplichtingen opgelegd en ook de werkgevers zijn eerder terughoudend als het daarover gaat. Maar we bereikten een akkoord over de volgende conferenties. (ILO, Raad van Bestuur 6 en einde reeks)

Juni 2014 : Mensenhandel en informele economie

Jeanne De Vos vertrekt vandaag opnieuw naar India. Ze vertelde me woensdag nog in De Jacht in Heverlee enthousiast over de oprichting van haar domestic workers vakbond in India en de stichting van de internationale vakorganisatie van de domestic workers in Uruguay (International Domestic Workers’ NetWork). Het waren beide heuglijke gebeurtenissen in oktober dit jaar. Daarna was haar eerste vraag : “Hoe ver sta je in Genève met de aanpak van de mensenhandel?” Ik kon haar antwoorden dat we in juni 2014 in de Internationale Arbeidsconferentie kunnen onderhandelen over een aanvulling van de Conventie 29, de gedwongen arbeid. Misschien kan dit beslist worden tijdens één conferentie, wat uitzonderlijk zou zijn. Dikwijls wordt mensenhandel opgezet in functie van gedwongen arbeid. Ook in de wereld van de thuisarbeidsters is deze ernstige problematiek goed gekend. Er is dus hoop.

Door de crisis is de informele economie nog meer dan ooit uitgebreid. In vele landen in het Zuiden is de economie voor 60, 75 of 80% informeel. Hoe kunnen we de informele economie meer formaliseren? Wellicht zal de discussie tijdens een tweede Conferentie in 2015 uitmonden in een aanbeveling. Maar de grote vraag blijft hoe we dat wereldprobleem kunnen vatten?

Juni 2015 : Informele Economie en Waardig Werk in KMO’s

Mogelijks komt er dus in 2015 een aanbeveling over de formalisering van de informele economie. De werkgevers en regeringen drongen aan op een algemene bespreking over de KMO’s, over hun rol in economie en werkgelegenheid. Van werknemerszijde waren we niet enthousiast over dit thema. We hebben er wel aan toegevoegd dat het om het waardig werk in de KMO’s moet gaan. Het is een compromis.

Juni 2016 : Waardig Werk in de internationale bevoorradingsketens

Steeds meer grote ondernemingen en multinationals werken met een massa kleine ondernemingen voor hun bevoorrading. Denk aan de grote kledingmerken die hun kleren laten maken in Bangladesh. De instorting van het Rana Plaza gebouw met de vele doden heeft vele ogen geopend. Wie is ervoor verantwoordelijk dat in deze bevoorradingsondernemingen de internationale arbeidsconventies worden nageleefd? De opdrachtgevers? Tijdens de Internationale Arbeidsconferentie van 2016 wordt hierover een algemene discussie gevoerd. Tot wat deze kan leiden is nog niet duidelijk. Maar jet thema is bijzonder relevant. Het andere thema voor 2016 moet nog bepaald worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Werknemersvoorzitter en vice-voorzitter van de IAO

    Luc Cortebeeck is werknemersvoorzitter en vice-voorzitter van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO/ILO), voorzitter van Wereldsolidariteit en adjunct-voorzitter van het Internationaal Vakverbo

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.